Minunea sfântului mărturisitor prăznuit astăzi care a închis gura ereticilor și a împăratului iconoclast Leon Armeanul. 23 mai - Sfântul Mihail Mărturisitorul

Viețile sfinților. Astăzi, 23 mai, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadelor (+821).

Cuviosul Părintele Mihail a trăit pe vremea împărăției lui Leon Armeanul și a fost închinat, încă din copilărie, de maica sa, slujirii lui Dumnezeu. Și, precum s-a învrednicit a fi de un nume cu îngerii, așa și viața îngerească desăvârșită avea, în curăție feciorească viețuind, și cu celelalte fapte bune și lui Dumnezeu plăcute, fiind împodobit.

Deci, din tinerețe luând viața monahicească, se nevoia împreună cu un bun prieten al său, Teofilact al Nicomidiei, în zilele Sfântului Tarasie, patriarhul Constantinopolului, de către care, amândoi, au fost trimiși la o mănăstire, zidită la țărmul Mării Negre.

Și atât au sporit în ostenelile pustnicești, încât și îndrăzneală au câștigat în rugăciunile lor către Dumnezeu; și veneau credincioșii din ținuturi îndepărtate la dânșii, pentru binecuvântare și duhovnicească povățuire, iar ei, încă, și mai mult, se păzeau de demonul mândriei.

Și, strălucind, ca o rază de stea, viața cea îmbunătățită a Cuvioșilor Părinți, Preafericitul patriarh Tarasie i-a socotit că sunt vrednici de treapta cea înaltă a arhieriei. Deci, cei doi smeriți călugări, au fost așezați episcopi: Sfântul Teofilact, episcop în Nicomidia, iar Cuviosul Mihail, episcop în Nicomidia, iar Cuviosul Mihail, episcop al Sinadelor.

Și păstoreau cu cinste poporul lui Hristos, prin cuvântul și prin chipul lor creștinesc de viețuire. Apoi, ducându-se Sfântul Patriarh Tarasie, din viața aceasta, și venind Nichifor cel Înțelept, la scaunul Bisericii din Constantinopol, s-a pornit, iarăși, viforul luptei împotriva Sfintelor icoane.

rău credinciosul Leon Armeanul, fiind vătămat de această rătăcire, a pornit prigoana asupra Bisericii lui Hristos, Sfintele icoane numindu-le idoli și lepădându-le, iar pe cei ce se închinau lor, chinuindu-i și pierzându-i în multe feluri. Și a izgonit pe fericitul patriarh Nichifor și pe ceilalți dreptcredincioși arhierei de la scaunele lor, iar în locul lor, a ridicat pe eretici, cei de un gând cu el.

Și se vedea atunci urâciunea pustiirii în locul cel sfânt. Deci, a adunat patriarhul, în grabă, pe cei mai de seamă arhierei ai vremii și au mers, cu toții, la împărat și i-au amintit de dreapta credință, cea hotărâtă la cel de al șaptelea Sinod a toată lumea, de la Niceea, din anul 787, și osândirea celor ce alungă icoanele din biserici.

Atunci s-a arătat și Sfântul Mihail episcopul, că este vestit mărturisitor al dreptei credințe și mustrător al ereziei. Dar, împăratul nu s-a înduplecat ci, întărit în rătăcirea lui, a prins a înfricoșa pe episcopi cu pedepse grele.

Nimeni însă nu s-a înspăimântat, iar Cuviosul Mihail l-a mustrat cu îndrăzneală pe Leon împăratul, zicând: "Cinstesc Sfânta icoană a Mântuitorului mei Iisus Hristos și a Preacuratei Fecioare, Maicii Sale și a celorlalți Sfinți și mă închin lor. Iar de a ta porunca nu mă îngrijesc și de nimic o socotesc."

Și a fost osândit să fie surghiunit din lor în loc, ca și ceilalți episcopi dreptcredincioși, departe de bisericile lor. Iar de mulțimea necazurilor și de istovirea oboselilor, Cuviosul Mihail a închis ochii în scurtă vreme.

Și așa, alergarea cea bună și-a sfârșit și îndoita cununa a primit, pentru răbdarea și statornicia lui în dreapta credință, că s-a adăugat, ca un arhiereu lângă arhierei și lângă mucenici, ca un mucenic, întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru.

enter image description here

Sfinții zilei de azi: Sf. Ier. Mihail Marturitorul, Sf. Mironosita Maria lui Cleopa, Sf. MC. Salina Romanul, Sf. MC. Seluc, Sf. MC. Mihail Monahul.

Citește și - Conferința care nu trebuie ratată! ''Riscuri pentru sănătatea mintală la noua generație'', susținută de către dr. Virgiliu Gheorghe

Citește și - Sf. Meletie, arhiepiscopul Antiohiei, ocrotitorul surzilor. La Sinodul al II-lea (381) a fost nevoit să vorbească prin semne despre Sf. Treime, atunci când un eretic arian i-a acoperit gura

Citește și - Ce le-a spus Sf. Paisie Aghioritul unor catolici care doreau să se roage împreună cu el

Citește și - Diferența dintre ortodocși, catolici și protestanți. Sf. Paisie Aghioritul, exemplu simplu și clar: Vezi această casă?

Citește și - Mărturisirea de credință a ÎPS Teodosie, întrebat despre ecumenism: Aceasta spun Sfintele Canoane!

Citește și - Pr. Ioan Istrati: Pentru că îi iubim atât de mult pe catolici și vrem să se mântuiască, trebuie să le spunem aceste lucruri!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.