La Iași a fost inaugurat bustul preotului Visarion Puiu, mărturisitor în temnițele comuniste.
În cartierul ieșean Tătărași, în apropierea Ateneului, a avut loc duminică, 12 mai, inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu, personalitate marcantă a culturii ieșene și mărturisitor în temnițele comuniste, relatează Ziarul Lumina. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Preotul Visarion Puiu a fost director al Ateneului Popular din Tătărași și a condus cu o deosebită râvnă instituția în perioada anilor 1945-1947. A făcut închisoare pe motiv de „naționalism” și „uneltire contra ordinii sociale”, trecând prin închisorile din Bacău, Gherla, Periprava, Stroenești, suferind pe nedrept în detenție, fiind considerat, ulterior, mărturisitor în temnițele comuniste.
În cuvântarea sa, Părintele Mitropolit Teofan a amintit de lucrarea și personalitatea preotului Visarion, evocând totodată memoria a doi clerici contemporani, Mitropolitul Visarion Puiu și preotul Dumitru Furtună:
„Numele de Visarion Puiu, în conștiința mai multor oameni, arată chipul unui mitropolit născut tot în zona noastră, cu misiune în Transnistria, în Răsărit, spre Odesa, și care a avut, de asemenea, multe de pătimit din cauza regimului comunist. Dar iată, un alt chip binecuvântat, purtător de același nume, Visarion Puiu, în ultima perioadă a început să fie cunoscut. M-am bucurat să aflu de inițiativa autorităților locale, de inițiativa Ateneului, de a amenaja un loc în care chipul părintelui să fie adus la cunoștința trecătorilor, cu identitatea sa arătată în înscrisul de pe monument: director al Ateneului din Tătărași pentru doi ani și mărturisitor în închisorile comuniste. A avut o viață plină, a fost iubitor de Dumnezeu și iubitor de cultură, ambele arătând iubirea sa față de neam.”
Bustul preotului Visarion Puiu a fost realizat la inițiativa Ateneului Național din Iași în anul 2023, fiind executat de către artistul ieșean Lucian Smău. La acest eveniment au mai luat parte oficialitățile locale, reprezentanți ai instituțiilor culturale ieșene, precum și rude ale clericului.
În cadrul momentului au fost prezentate și cele trei volume-manuscris ale preotului Visarion Puiu: „Flori din grădina iubirii”, „Sub neguri comuniste” și „Ateneul Popular din Tătărași, o fortăreață anticomunistă”. sursa Ziarul Lumina.ro.
Citește și - Pr. Iustin Pârvu ne spune de ce trebuie canonizați ''Sfinții închisorilor''! - Video