Un sfat duhovnicesc de la părintele Stăniloae: „Fii optimist. Roagă-te necontenit, lasă-te în voia lui Dumnezeu, mulțumește-I pentru toate. Nu te lega de nimic din cele vremelnice.
Slujește pe aproapele tău cu toată dragostea și dăruirea; nu numai cât are nevoie, ci mai mult. Viața să-ți fie hotărâtă, fără compromisuri și confuzii, limpede. Crezul tău să-ți fie viu: viață, nu teorie. Nu pierde din vedere ținta spre care alergi; să nu ne înecăm în marea vieții”.
Părintele Dumitru Stăniloae, o personalitate marcantă a Ortodoxiei, a fost profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător. De-a lungul celor 90 ani de viață, renumele de cel mai mare teolog al secolului al XX-lea i-a fost confirmat ireproșabil prin opera sa, prin respectul și recunoașterea celor mai mari instituții academice ale lumii.
„E o profanare a creştinismului să îl socoteşti şi să îl limitezi numai la mărturisirea dogmelor şi la executarea ritului. Dacă e puterea lui Dumnezeu, prin care El vrea să schimbe destinul lumii, atunci trebuie să pătrundă în toate ramurile vieţii publice, înnobilându-le.
E o blasfemie să consideri Biserica un simplu compartiment social, alături de altele, o ogradă peste ale cărei ziduri nu au ce căuta lucrătorii ei. Biserica e centru de radiaţii morale în toate direcţiile, e focarul din care au să pornească puterile transfiguratoare ale întregii vieţi omeneşti, publice şi private.
Un centru izolat de mediul asupra căruia lucrează nu mai e centru; e un punct mort, sau cel mult o secţie paralelă cu altele.” - Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993), Opere complete, vol 1: Cultură și duhovnicie, p. 483.
Citește și - Pr. Dumitru Stăniloaie explică ce presupune sfințenia în Ortodoxie