Părintele Dumitru Stăniloae, o personalitate marcantă a Ortodoxiei, a fost profesor de teologie, dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător. De-a lungul celor 90 ani de viață, renumele de cel mai mare teolog al secolului al XX-lea i-a fost confirmat ireproșabil prin opera sa, prin respectul și recunoașterea celor mai mari instituții academice ale lumii.
„E o profanare a creştinismului să îl socoteşti şi să îl limitezi numai la mărturisirea dogmelor şi la executarea ritului. Dacă e puterea lui Dumnezeu, prin care El vrea să schimbe destinul lumii, atunci trebuie să pătrundă în toate ramurile vieţii publice, înnobilându-le.
E o blasfemie să consideri Biserica un simplu compartiment social, alături de altele, o ogradă peste ale cărei ziduri nu au ce căuta lucrătorii ei. Biserica e centru de radiaţii morale în toate direcţiile, e focarul din care au să pornească puterile transfiguratoare ale întregii vieţi omeneşti, publice şi private.
Un centru izolat de mediul asupra căruia lucrează nu mai e centru; e un punct mort, sau cel mult o secţie paralelă cu altele.” - Părintele Dumitru Stăniloae (1903-1993), Opere complete, vol 1: Cultură și duhovnicie, p. 483.
Citește și - ''Așa văd eu învierea României''. Sfaturi de la pr. Ioanichie Bălan pentru noi - Video
''Am mare speranță că România supraviețuiește și va fi una din puținele țări din Europa care va prospera și spiritual, poate și material, dar întâi spiritual, dar dacă ar face românii următoarele lucruri. Aceasta o spun pentru toți, de la copiii de liceu până la bătrânii care își așteaptă plecarea:
Toți românii, care s-au declarat ortodocși în recensământ și cred în Hristos, să meargă regulat duminica la biserică! Fiecare unde sunteți, dumneavoastră la oraș, tinerii, studenții, noi să nu lăsăm biserica duminica cu două bătrâne și doi moșnegi. Cu toții la biserică! O oră și jumătate durează o Sfântă Liturghie! Duminica la biserică! Aceasta este o datorie de obște.'' Vezi continuarea și video aici!