Când nu primeşte Dumnezeu rugăciunile noastre? Sf. Ioan de Kronstadt ne spune ce să facem neapărat înainte de a ne ruga

''Dumnezeu nu primeşte rugăciunile noastre dacă ne mâniem, dacă avem răutate asupra cuiva. Acest lucru l-am cunoscut şi din experienţă. Au fost situaţii când m-am supărat şi apoi m-am împăcat.

Astfel că, înainte de a mă împăca, rugăciunea mea nu a fost bineplăcută, a fost greoaie şi, bineînţeles, potrivnică lui Dumnezeu, iar după liniştire ea a devenit uşoară, desfătătoare şi plăcută Domnului.

Ea mi-a adus pace şi bucurie în Duhul Sfânt. Deci trebuie neapărat ca înainte de rugăciune să ne împăcăm cu cei care ne-au supărat sau cu cei pe care noi i-am supărat.

Deci, dacă-ţi vei aduce darul tău la altar şi acolo îţi vei aminti că fratele tău are ceva împotrivă-ţi, lasă-ţi darul acolo, înaintea altarului, mergi mai întâi şi te împacă cu fratele tău şi numai după aceea întoarce-te şi adu-ţi darul (Matei 5, 23-24).''

Sfântul Ioan de Kronstadt, Cum ne mântuieşte Dumnezeu. Sfaturi de urmat pentru toată vremea, Editura Sophia

enter image description here

Amintiţi-vă că stând la rugăciune voi staţi în faţa lui Dumnezeu – Cum să ne pregătim inima pentru rugăciune? – Când ne rugăm, trebuie întotdeauna să luăm inima în stăpânirea noastră şi să o îndreptăm spre Domnul. Trebuie să facem asta, pentru ca inima să nu fie rece, vicleană, necredincioasă, făţarnică.

Ce folos ai de la rugăciune, de la post? Oare este bine să auzim de la Domnul glasul mânios: Poporul acesta se apropie de Mine cu gura şi Mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine (Matei 15, 8)?

Prin urmare, să nu stăm în biserică cu moleşire sufletească, ci să ardă fiecare prin duhul său, lucrând pentru Dumnezeu. Nici oamenii nu preţuiesc mult lucrurile pe care le facem cu răceală, după obişnuinţă. Iar Dumnezeu vrea chiar inima noastră: Fiule, inima ta dă-Mi-o Mie (Pilde 23, 26), deoarece inima este mare în om, este viaţa lui.

Mai mult, inima noastră este chiar omul. Cel care nu se roagă din inimă sau nu-I slujeşte lui Dumnezeu din inimă este ca şi când nu s-ar ruga, deoarece atunci se roagă trupul lui, care este de la sine fără suflet, precum pământul. Amintiţi-vă că, stând la rugăciune, voi staţi în faţa lui Dumnezeu, Care cuprinde cugetele tuturor. De aceea rugăciunea voastră trebuie să fie, ca să spun aşa, toată un duh, toată un cuget.

Sfântul Ioan de Kronstadt, Cum ne mântuieşte Dumnezeu. Sfaturi de urmat pentru toată vremea, Editura Sophia. Sursa Mănăstirea Suruceni.md.

Citește și - Ce e de făcut? Întreaga lume se află parcă sub influenţa unei puteri, a unei forţe, care stăpâneşte mintea, voinţa şi toate puterile sufleteşti ale omului...

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.