Postul Paștilor. 'Este un lucru teribil, diavolesc, dacă ținem post în acest mod'. Sfântul Grigorie Palama ne spune cum să postim cu adevărat

''Postul care este ţinut cu slavă deşartă, mândrie şi egoism, este diavolesc. Sfântul Grigorie Palama spune că postul care nu este ţinut într-o atmosferă duhovnicească, care include căinţa, frângerea inimii şi aşa mai departe, „îşi are mai degrabă înrâurirea cu îngerii căzuţi”.

Ştim că şi demonii postesc, adică, ei nu mănâncă absolut nimic, ei postesc permanent, dar, întrucât îi urăsc pe oameni şi sunt plini de slavă deşartă, care este o stare necurată, aceasta nu le aduce nimic bun.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu cei care păstrează în mod formal ordinea exterioară a postului, dar îl desprind de conţinutul său duhovnicesc. Adevăratul post nu trebuie ţinut cu slavă deşartă.

Nu îl ţinem de ochii lumii. Dacă ne interesează doar acest lucru, spune Sfântul Grigorie, „putem duce osteneala postului şi a rugă­ciunii, dar suntem lipsiţi de roade”.

Este un lucru teribil ca să ne supunem atâtor osteneli şi totuşi să pierdem roadele, întrucât toate acestea nu s-au făcut după voia lui Dumnezeu.''

(Hierotheos Mitropolit de Nafpaktos, Sfântul Grigorie Palama Aghioritul, Editura Bunavestire, Bacău, 2000, p. 121).

Cand începe Postul Paștilor?

Postul Pastilor începe luni, 18 martie 2024, după Duminica izgonirii lui Adam din rai - a lasatului sec de brânză. Se postește până în seara sâmbetei din Săptămâna Patimilor, inclusiv.

Acest post este precedat de cele trei săptămâni introductive de la începutul perioadei Triodului (incepand cu Duminica Vamesului și a Fariseului), care pregătesc și prevestesc postul care începe după Lasata Secului.

De-a lungul timpului, Postul Paștilor a fost ținut riguros. Canonul 69 apostolic osândea cu caterisirea pe slujitorii Bisericii și cu excomunicarea pe credincioșii laici care n-ar fi respectat postul de miercuri și de vineri și pe cel al Păresimilor. Nu se admiteau excepții decât în cazuri de boală.

Slujbe sobre în Postul Paștilor

Biserica a decis prin canoanele 49 Laodiceea și 52 Trulan, ca în timpul Postului Paștilor să nu se săvârșească liturghie decat sâmbăta, duminica și de sarbatoarea Buneivestiri. În celelalte zile ale săptmânii (de luni până vineri inclusiv) să se facă numai Liturghia Darurilor mai înainte sfințite. Nu se fac nunți și nu se serbează oprite zile onomastice.

În perioada Postului Paștilor avem dezlegări la pește: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 28 aprilie 2024, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim (de Florii).

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.