Duminica lui Zaheu vameșul. Mitropolit Bartolomeu Anania: Caută să nu îți înșeli conștiința! Doar așa poți avea curaj apoi și față de Dumnezeu!

''Şi intrând, trecea prin Ierihon. Şi iată un bărbat, cu numele Zaheu, şi acesta era mai-marele vameşilor şi era bogat.

Şi căuta să vadă cine este Iisus, dar nu putea de mulţime, pentru că era mic de statură. Şi alergând el înainte, s-a suit într-un sicomor, ca să-L vadă, căci pe acolo avea să treacă.

Şi când a sosit la locul acela, Iisus, privind în sus, a zis către el: Zahee, coboară-te degrabă, căci astăzi în casa ta trebuie să rămân. Şi a coborât degrabă şi L-a primit, bucurându-se. Şi văzând, toţi murmurau, zicând că a intrat să găzduiască la un om păcătos.

Iar Zaheu, stând, a zis către Domnul: Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor şi, dacă am năpăstuit pe cineva cu ceva, întorc împătrit. Şi a zis către el Iisus: Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia, căci şi acesta este fiu al lui Avraam. Căci Fiul Omului a venit să caute şi să mântuiască pe cel pierdut.'' (Lc. 19, 1-10).

Cuvânt de învăţătură la Duminica 32 după Rusalii - a lui Zaheu vameşul, rostit de mitropolitul Bartolomeu Anania

''Să fii sincer în fața Lui Dumnezeu, să îți recunoști greșealele și păcatele. Să te scuturi de ele! Dar ca să îndrăznești către Dumnezeu este necesar să îndrăznești mai întâi asupra ta însuți! Există o psihologie nefericită care te îndeamnă să te ascunzi de alții sau să îți ascunzi păcatele sau viciile chiar și de tine însuți!

Începi să îți înșeli conștiința și să spui că ai băut mai mult, dar nu crapă pământul... și treci ușor peste acest păcat/viciu sau peste oricare alt viciu. Îți înșeli conștiința și îți spui că nu este un păcat, ci o deprindere obișnuită a oamenilor!

Însă, caută să nu îți înșeli conștiința și să ai curaj față de propria ta conștiință! Că dacă nu vei avea acest curaj față de tine însuți nu vei avea curaj nici față de Dumnezeu și, indirect, nici la scaunul duhovniciei.

Și mai este o îndrăzneală, la adresa celui rău. Când se apropie privește-l drept în față și nu îl lăsa să te înșele!!''

VEZI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ MAI JOS!

AUDIO

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.