ÎPS Teodosie: Luați aminte! Este o mare nesocotire față de Dumnezeu dacă ne împărtășim în acest mod!

Podcastul de Dialog duhovnicesc - cu ÎPS Teodosie este transmis în direct, în fiecare joi, începând cu orele 18, pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost chestionat cu următoarea întrebare, în cea mai recentă ediție a emisiunii, din data de 28 decembrie 2023:

''Este de ajuns ca omul să facă milostenie, să țină posturile, să se spovedească și să se împărtășească cu regularitate, dar fără a renunța, în definitiv, la păcate pentru a se mântui?''.

''Dacă face acestea menționate, dar nu renunță la păcate... nu înțeleg cum se împărtășește?! Sfânta Împărtășanie trebuie să te găsească lepădat de păcate. Dacă faci păcate, fiind conștient că nu le vei părăsi și te împărtășești este un mare păcat!

Luați aminte! Această întrebare este adresată, dacă nu cu viclenie, cu oarecare dorință de a dobândi un răspuns subiectiv. Prin urmare, nu poți să te împărtășești, având conștiința că faci păcate!

Noi când ne căim trebuie să făgăduim că ne vom opri din păcate. Și numai așa ni se dezleagă păcatele. Dacă nu ne putem opri din cauza neputinței... acesta este altceva, dar nu să conștientizăm că vom continua păcatul și să ne împărtășim! Este o mare nesocotire față de Dumnezeu!'', a răspuns ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

VIDEO

Citește și articolul - ÎPS Teodosie, apel către credincioși să se ferească de o patimă 'mai rea ca râia'

ÎPS Teodosie a fost chestionat cu următoarea întrebare, într-o altă ediție a Dialogului Duhovnicesc:

'Am 33 de ani și 2 copii, unul de 12 ani și celălalt de 8 ani. Însă am un soț care joacă la păcănele, jocuri de noroc... simt că am nevoie de ajutor divin. Vă rog să mă ajutați!', a spus o credincioasă.

'Este groaznic cu jocurile de noroc. Sunt mai rele ca râia! Trebuie găsite metode să eradicăm aceste jocuri de noroc! Se miră psihologii cât de repede se înrădăcinează patima asta a jocurilor de noroc, câți oameni se pierd...

'De aceea, în această pricină trebuie luptat împotriva anomaliilor de tipul jocurilor de noroc! Sunt păguboase! Aduc derută și o speranță falsă!

De aceea, bine este să țineți departe de jocurile de noroc pe cei ce sunt în preajma noastră!', a răspuns ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, la Podcastul de dialog cu credincioșii - „Cuvântul ierarhului”.

Citește și articolul - ÎPS Teodosie, mesaj pro-viață și pro-familie de Crăciun și nu numai: Uciderea de prunci a devenit un produs social, oferit și consumat, în văzul și cu complicitatea tuturor, de la: medici, tați și mame

"Nașterea sfințeniei în familia creștină

Întrucât praznicul Nașterii Domnului este pe drept considerat ziua familiei creștine, se cuvine să aducem vorba și despre această profundă, însă mult lovită, strălucire a sa.

Unitatea de rugăciune și ajutor cu ceilalți frați de credință începe din familie. Când vorbim de familie ne referim la rădăcina unei vieți creștine, nu păgâne. Familia cuprinde în sine Biserica și neamul în măsura în care se arată capabilă de sacrificiu pentru nașterea și educarea unei noi generații, îmbogățite în Dumnezeu.

Durabilitatea în timp a unui neam se probează numai atunci când familia este așezată în fruntea darurilor sale. Din punct de vedere teologic familia nu este numai o simplă convenție socială.

Ea depășește timpul și are o semnificație deosebită în planul lui Dumnezeu pentru lumea noastră . Faptul istoric al dăinuirii Bisericii până în zilele noastre și până la sfârșitul veacurilor se datorează mai întâi purtării de grijă a lui Dumnezeu dar și înțelegerii corecte – transmise din neam în neam, începând cu primii convertiți de pe aceste meleaguri, ucenicii Sfântului Apostol Andrei – a menirii familiei.

În desfășurarea istoriei vom rezista doar atât timp cât vom ține poruncile Sfintei Cununii, dintre care prima este iubirea născătoare de prunci. Continuarea aici!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.