Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc pe 30 noiembrie pe Sfântul Andrei, Apostolul românilor. Peste 940.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica, potrivit datelor Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor.
'Iudeu de neam, pescar de profesie și ucenic al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Sfântul Andrei din Betsaida Galileii, a fost primul dintre apostolii chemați la propovăduire împreună cu fratele său, Petru; din acest motiv este numit „cel întâi chemat”.
Sfântul Apostol Andrei a fost martor al marilor minuni din istoria creștinismului: ale Botezului, Învierii și Înălțării Domnului, iar, după praznicul Rusaliilor, când apostolii erau împreună și au fost împărțite limbile de foc, s-a pregătit pentru marea slujire și propovăduire apostolică, predicând Evanghelia lui Dumnezeu în țările estice:
Asia Mică, Tracia, Macedonia, întemeind biserici creștine peste tot; ultima localitate unde a fost adusă „vestea cea bună” fiind orașul Patras din Grecia.
Tot aici își va găsi sfârșitul, răstignit pe o cruce în formă de X, o cruce specială care, până în zilele noastre, poartă denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”.
Evangheliile mai pomenesc de Sfântul Andrei doar de două ori: prima dată, la minunea înmulțirii pâinilor când a anunțat pe Mântuitorul că acolo, în mulțime, se afla un copil ce avea cinci pâini și doi pești (cf. Ioan 6, 8-9), precum și după Învierea lui Lazăr, când, împreună cu Filip, a înștiințat pe Hristos că niște eleni voiau să-L vadă (cf. Ioan 12, 20-22).
Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, țara noastră a primit învățătura sfântă prin predica Sfântului Apostol Andrei, în Sciția, la geto-daci, strămoșii noștri: amintim cetățile dobrogene Histria, Tomis și Calatis. De asemenea, există și o serie de colinde, nume de ape ș.a. ce stau drept mărturie a propovăduirii în țara noastră.
Precizăm faptul că Biserica primară a stabilit încă de la sfârșitul secolului al II-lea ca data de prăznuire a pătimirii sale să fie ziua de 30 noiembrie.
Moaștele sale au fost mutate din Patras la Constantinopol cu prilejul sfințirii bisericii „Sfinții Apostoli”, bucurându-se de o cinstire deosebită în România, Grecia și Rusia.
Se cuvine să cinstim cu multă credință și recunoștință pe Sfântul Andrei, pentru că poporul român a avut binecuvântarea dumnezeiască de a primi învățătura Evangheliei chiar de la primul apostol al Mântuitorului Iisus Hristos.' - Pr. Prof. Drd. Adrian Dobreanu, Doxologia.
Sfântul Apostol Andrei a hirotonit episcopi, preoți sau diaconi, astfel că la Episcopia Tomisului este cea mai veche de pe teritoriul țării noastre.
Tot pe 30 noiembrie este sărbătorit și Sfântul Andrei Șaguna - apărătorul românilor din Transilvania!