Foarte important! Rânduieli de care să ținem cont în Biserică

'Câteva mici rânduieli de care să ținem cont în Biserică

🔔 Când intrăm în biserică, ieşim din lume şi intrăm în Împărăţia lui Dumnezeu. În pragul bisericii, deci, se cuvine să lepădăm din minte grija cea lumească, pentru a putea sta înaintea lui Dumnezeu cu mintea cât mai curată.

Apoi, cât timp stăm în biserică, nu trebuie sa uităm nicio clipă că ne aflăm înr-un loc sfânt, unde Dumnezeu, Maica Domnului şi sfinţii sunt prezenţi, în chip văzut, prin sfintele icoane. Înaintea lor se cuvine să stăm cu evlavie şi cu smerenie.

👔 Dacă îmbrăcămintea trebuie sa o avem cuviincioasă în toată vremea, cu atât mai mult trebuie sa o avem în bună rânduială atunci când vrem să intrăm în biserică.

Nu îmbrăcămintea în sine are valoare înaintea lui Dumnezeu, ci grija noastră faţă de aproapele, care se poate sminti cu uşurinţă dacă avem o îmbrăcăminte indecentă.

📞 În biserică, liniştea se cere a fi păzită cu toată atenţia. Telefonul mobil trebuie setat pe modul silenţios, iar discuţiile cu ceilalţi credincioși trebuie limitate la strictul necesar.

În biserică venim ca să ne rugăm lui Dumnezeu, iar nu să vorbim între noi. Orice zgomot sau vorbire fără rost poate tulbura rugăciunea cuiva care se roagă lui Dumnezeu cu inima plină de durere.

📌 Închinarea la icoane se face într-o anumită ordine, în aşa fel încât să nu trecem prin faţa Uşilor Sfântului Altar, pe unde trece doar preotul, în timpul slujbei.

Mai întâi ne închinăm la icoanele din partea dreaptă, unde se află iconostasul mic şi icoana Mântuitorului Iisus Hristos, apoi, revenind pe sub policandru, ne închinăm la icoana Maicii Domnului şi la icoanele din partea stângă.

Când intrăm în biserică în timpul slujbei, fie amânăm închinarea la icoane până după slujbă, fie ne închinăm doar la iconostasul mic, spre a nu tulbura în vreun fel slujba.

Credincioșii nu urcă pe solee pentru a săruta icoanele de pe catapeteasmă. La acestea se închină și le sărută doar cei din clerul bisericesc (episcopi, preoți, și diaconi) înaintea începerii Sfintei Liturghii.

💄 Pe sfinţii pictaţi în icoane îi cinstim prin închinare şi sărutare. Nu se cuvine să sărutăm faţa sfântului pictat în icoană, ci mâna acestuia sau alt loc de la baza icoanei. Tot aşa cinstim şi Sfintele Moaşte, numai prin sărutare.

Când sărută sfintele icoane sau Sfintele Moaşte, femeile sa nu aibă ruj pe buze, caci lucru de necinste este a face astfel. Rujul murdăreşte icoana.

Nu se ating icoanele cu mâna sau facerea Sfintei Cruci asupra icoanei. Este de ajuns sărutarea (atingerea delicată cu buzele) lor, cu evlavie și smerenie.

🤝 Pentru ca Dumnezeu să ne asculte rugăciunile, trebuie să fim împăcaţi cu toţi oamenii din viaţa noastră, iertând fiecaruia în parte toate câte ne-au greşit.

Dumnezeu ne iartă pe noi în măsura în care noi îi iertăm pe cei care ne-au supărat candva, precum zicem în rugăciunea Tatăl nostru: „Şi ne iartă nouă greşalele noastre, precum şi noi iertăm greşiţilor noştri!”

🗣 În timpul slujbei, bărbaţii stau în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă a bisericii iar femeile trebuie să aibă capul acoperit (batic, eșarfă, pălărie, etc.) Ne rugăm în gând, când e slujbă, sau în șoaptă, în restul timpului, păzind netulburată liniştea sfântului locaş, care este şi trebuie să rămână loc de rugăciune.

⏰ ️Prezența la biserică se face de la începutul Sfintei Liturghii și până la sfârșitul ei. Nu se vine în timpul Sfintei Liturghii și se pleacă înainte de sfârșitul ei, căci nici la teatru sau film nu faci acest lucru.

Prezența la Liturghie este obligatorie și nu opțională. Există un canon bisericesc care la 3 absențe ale credincioșilor îi excomunică pe credincioși.

🎼 La Sfânta Liturghie ar fi bine să încercăm să dăm răspunsurile prin cântare și să nu stăm pasivi ca la teatru căci Liturghia nu este spectacol, ci împreună rugăciune.

Cel mai important moment când se stă în genunchi este prefacerea Cinstitelor Daruri în Preacuratul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos.', a scris părintele Emil Crăciun, pe pagina de Facebook.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.