'Marfarul! O mamă de doi băieți vine la noi la Biserică. Se vede pe fața ei. E foarte supărată. După Liturghie, vine să vorbim și să-i citesc rugăciuni.
Părinte, sunt îngrozitor de supărată. Băiatul cel mare, de 17 ani, s-a răzvrătit de tot. Urlă, pleacă noaptea de acasă, nu ascultă nimic, nu învață. Are note foarte proaste. Mă tem că nu ia bacul.
Dar ceea ce mă doare cel mai tare, e că și-a pierdut credința. Părintele meu, era nelipsit din altar, se ruga mereu cu mine seara, avea măsuța lui cu icoane ca un altar, spunea că vrea să devină preot.
Acuma nu mai vine la Biserică deloc, spune că toți popii sunt niște hoți, că Dumnezeu e departe, că nu contează credința. Ascultă tot felul de mizerii pe YouTube, sincretiste, magice, orientale.
Doamnă, în adolescență vine deseori un duh rău de răzvrătire, o instabilitate la frontiera dintre copilărie și maturitate, o prăpastie între ce știi și ce simți, un conflict interior între trupul dezvoltat și mintea încă necoaptă.
Copilul vrea să își găsească o identitate diferită, prin contrast și inversiune față de părinți. Dacă s-a rugat când era copil, dacă a gustat Liturghia, acestea rămân ancorate în minte.
Iar când viața, care nu iartă pe nimeni, îl va lovi ca un marfar direct în față, în durerea imensă dintre realitate și așteptări, își va aduce aminte de mama în genunchi, de mireasma altarului, de lumina icoanelor, de harul lui Dumnezeu.
Și se va întoarce la credință, la ascultare, la Dumnezeu, la mama. Ați plantat semințele Cuvântului în el. Așteptăm să vină ploile lacrimilor, ca să rodească. Dumneavoastră rugați-vă mereu pentru el. Mulțumim, părinte.' - Pr. Ioan Istrati.
Citește și articolul - Spunem NU Halloween! Pr. Ioan Istrati arată pericolul uriaș care îi pândește pe copii! Antrenamentul la iad! Articolul îl găsiți aici!
Citește și articolul - Această mizerie de comportament se replică de mii de ori la noi! - Soluția!
'Ce lipsește? Educația. Deunăzi, treceam pe lângă un bloc, unde stăteau pe izmene și scuipau resturi de semințe vreo cinci tineri fără căpătâi. Era amiază, când oamenii cu slujbe și responsabilitate sunt la serviciu.
În fața mea, la câțiva metri, mergea înfipt o fată foarte frumoasă, ca la 20 de ani. Era îmbrăcată decent, stilată, cuviincioasă chiar. Cand au văzut-o, tinerii semințari, pierzători de vreme, au început o avalanșă de mizerii, aluzii, porcării.
Păpușe, ce ți-aș face, ce ți-aș drege, unul văzând că ea nu le-a dat atenție nici măcar ca la niște căței în călduri, a înjurat-o scabros. Această mizerie de comportament se replică de mii de ori la noi.
Lipsa de educație, greața, epatarea de bivol, violența verbală, seualizarea minții, golănia, hărțuirea seuală, limbajul de celulă, iată din păcate peisajul multor tineri de azi.
Maidanul nu poate fi îndumnezeit niciodată într-o mie de ani, el poate fi transformat prin educație în cartier frumos.
Până când nu vom elabora o educație a bunului simț, a culturii, a fidelității, a fecioriei, a credinței, a moralității, a sensului veșnic al vieții, vom cădea mereu în abisul violenței, al hărțuirii, al animalității și al păcatului. Unde au murit Werther, Sigmund sau Sfinții închisorilor?'.
Părintele Ioan Istrati a relatat, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, un tip de comportament reprobabil întâlnit des la tineri, dar și ce se poate face pentru a se remedia situația.