Cum a răspuns IPS Teodosie la dilema multor creștini: Pot să pun portretul pr. Arsenie Boca pe perete alături de icoane? / Video

ÎPS Teodosie a fost întrebat de o credincioasă dacă poate să așeze o 'icoană' sau, mai bine spus, un portret cu părintele Arsenie Boca alături de celelalte icoane, în cadrul unui colț de rugăciune de acasă.

Întrebarea a venit în cadrul emisiunii Cuvântul Ierarhului, Dialog Duhovnicesc cu Ascultătorii, care se difuzează în fiecare joi, intre orele 18.00 - 20.00, la Radio Dobrogea.

'Am un altar în casă cu candelă de câțiva ani. Am icoana Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sfântului Efrem și a părintelui Arsenie Boca. Întrebarea este: Pot să îl țin pe părintele Arsenie Boca pe perete?', a întrebat credincioasa.

IPS Teodosie a răspuns astfel: 'Nu cu icoanele pentru că nu este încă trecut în rândul sfinților. Dacă aveți o anumită simpatie... dar nu îl așezați între icoane. După ce este proclamat un sfânt, atunci ne închinăm!'.

VIDEO

Ce sunt icoanele?

Icoanele, așa cum vedem din etimologia cuvântului (εἰκών– imagine în oglindă, reprezentare vie), sunt imagini, reprezentări fie ale lui Dumnezeu în Treime, fie ale Mântuitorului Iisus Hristos, fie ale sfinților sau ale îngerilor. Ele împodobesc bisericile și casele noastre, nu doar datorită caracterului lor estetic, ci și caracterului lor liturgic - pentru că, fiind imagini sacre, ne dau sentimentul real al prezenței lui Dumnezeu sau a sfântului reprezentat în icoană.

Prin intermediul icoanelor, oamenii contemplă Împărăția lui Dumnezeu și intră într-un dialog direct cu divinitatea, căci așa cum afirma Părintele Dumitru Stăniloae, „icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față”.

Pentru că sunt reprezentări ale unor persoane sfinte, ele nu sunt realizate oricum, ci după criterii precise, impuse nu atât de regulile artei și ale culturii, cât de doctrina bisericii. Aceste criterii sunt cuprinse în așa numitele Erminii ale picturii, care ne arată cum trebuie zugrăvite diferite scene iconografice sau chipuri sfinte.

În iconografie, accentul nu cade asupra personalității artistului, ci asupra chipului sfântului, căutându-se a se exprima cât mai bine semnificația evenimentului pictat. Aceasta se înțelege și dacă ținem cont de faptul că icoanele exprimă în mod vizibil, cu ajutorul culorilor, Cuvântul lui Dumnezeu, ceea ce a făcut ca în decursul veacurilor icoana să mai fie numită și Biblie a neștiutorilor de carte. - pr. Teodor Cenușă - Doxologia.

Citește și - Arhiepiscopia Tomisului îl pune la punct pe Bănescu, printr-o ironie fină, după ce acesta iar s-a aflat în treabă atacându-l pe IPS Teodosie

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a participat pe data de 2 septembrie 2023 la ședința unui partid politic, eveniment care a avut în Stațiunea Olimp, județul Constanța.

În acest context, Arhiepiscopia Tomisului a transmis un comunicat de presă prin care precizează clar faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică.

Mai mult, înaltul ierarh respectă întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare.

'Comunicat de presă

Față de vehicularea în presă a unor false presupuneri referitoare la asocierea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cu una sau mai multe formațiuni politice înregistrate legal în România, Centrul eparhial face următoarele precizări:

Pe data de 2 septembrie 2023, aflându-se în drum spre o mănăstire din Arhiepiscopia Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a primit telefonic rugămintea de a poposi, câteva minute, la reuniunea unei formațiuni politice, pentru a oferi un cuvânt de învățătură (strict religios-moral).

Rugăciunea și cuvântul de învățătură sunt obligație misionară a ierarhului, motiv pentru care nici o solicitare a unei organizații legale, mari sau mici, fie politice, fie apolitice, nu a fost refuzată vreodată de către Arhiepiscopul Tomisului.

Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie nu a făcut și nu face politică partinică, respectând întru totul legile statului și prevederile bisericești în vigoare.

Prezența Înaltpreasfințitului la întrunirile organizate de către formațiuni sau persoane politice aparținând întregului spectru de reprezentare, dând curs invitației prealabile a acestora, se rezumă la transmiterea îndemnului general de a fi factori de pace, de moralitate și de progres social, în respect față de valorile religioase, istorice și culturale ale poporului român.

Acceptarea acestor invitații reprezintă prilejul de a iniția și de a exercita o misiune creștină pe care nu numai Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie ci orice fiu al Bisericii este obligat să o înțeleagă și să o îndeplinească.

Stând blocați în propriul lor turn de fildeș, creștinii nu vor putea niciodată să aibă parte de o societate care să îi respecte.

Presupusului răspuns al domnului purtător de cuvânt al Patriarhiei Române îi găsim temei doar în condițiile evidențierii unei culpabilități irefutabile față de raportarea eclesiologic-ontogenezică suprapusă metafizicii kantiene, ambele direcționate în sensul respectării contractului social existent.', a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului. Vezi articolul aici!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.