Înaltpreasfințitul Teodosie este prezentat pe pagina de Facebook a Patriahiei Ierusalimului ca fiind 'Mitropolitul Constanței'.
'Ierusalim - 17.08.2023 Grupuri din Serbia, România cu Mitropolitul Teodosie al Constanzei, și grupuri din Bulgaria și Ucraina către Fericitul Patriarh Theofilos G.', scrie pe pagina de Facebook oficială a Patriarhiei Ierusalimului.
Citește și - » Susținem reactivarea Mitropoliei Tomisului! Ne-o cere 'de dincolo' mitropolitul străromân al Tomisului Marcus, care a participat la Sinodul de la Niceea în 325
Memorandum al scriitorilor participanți la Primul Simpozion Internațional al Academiei Tomitane.
Noi, scriitori și poeți de pe patru continente, am participat la Primul Simpozion Internațional al Academiei Tomitane, unde ne-am putut informa chiar de pe pământurile pe care a propovăduit Sfântul Apostol Andrei Cel Dintâi Chemat, precum și Sfântul Apostol Filip, despre istoria creștină bimilenară a Tomisului. Vechimea și autenticitatea documentelor istorice, la care se adaugă descoperirile arheologice, atestă la Tomis o viață bisericească trainică, bazată pe o ierarhie superioară (episcopat) din secolul al III-lea.
Cele mai noi cercetări pun în lumină titulatura de mitropolit a lui Marcus de Tomis încă de la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, unde s-au reunit pentru prima dată în istoria lumii toți reprezentații civilizației creștine, fundament al Europei unite de astăzi. Documentele recent descoperite sunt neprețuite și ar trebui evidențiate în întreaga lume a Ortodoxiei: Mitropolitul Marcus este unul dintre cei 318 semnatari ai actelor oficiale din anul 325.
Durata mitropoliei Tomisului (cu această titulatură) se întinde din secolul al IV-lea (Marcus al Tomisului) până la începutul secolului al XIIl-lea (ultimii mitropoliți de Tomis consemnați de istorie fiind Vasile și Anicet).
După anul 1186 (anul răscoalei Asăneștilor) dar mai ales după 1204 (cucerirea Constantinopolului de către cruciați) reședința mitropoliei Tomisului se mută la Vicina, cetate situată pe o insulă a Dunării în imediată apropiere de mănăstirea Dervent (județul Constanța).
Mitropoliții Vicinei au continuat să-și exercite autoritatea peste întregul ținut până la 1359, când mitropolitul Vicinei, Sfântul Iachint Critopulos, acceptă invitația de a prelua păstorirea nou-înființatei mitropolii a Țării Românești.
Luând la cunoștință toate cele prezentate, semnăm această scrisoare de sprijin pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului deoarece, în țările și culturile noastre, avem o mare și deosebită stimă pentru sinodul de la Niceea și cunoaștem din scrierile sfinților și de aici, de la fața locului, cum Ortodoxia mângâie sufletele oamenilor luminând desăvârșit libertatea lor.
Jovanka Bozic
Dinos Koubatis
Cheikh Tidiane Gaye
Guillermo Eduardo Pilia
Fernando Salazar Torres
Angela Gentile
Luis Cruz-Villalobos
Carlos Aguasaco
Carlos Velasquez Torres
Massimo Massa
Jale Ismail
Constantin Barbu
Carmen Bulzan
Bogdan Cuza
Tomis-Constanța-România, 30 iunie 2023.