Sfatul medicului: ,, Să nu fie printre voi nimeni care să nu poarte cruce la gât"
Sfântul Luca al Crimeii ,, Puneţi-vă la gât crucea lui Hristos, întipăriţi-o în inima voastră, căci nu poate exista pentru noi o mai mare sfìnţenie decât Crucea sfinţită prin Sângele lui Hristos ! Știu că nu toți aveți la gât crucea lui Hristos, văd la voi mărgele și medalioane, dar puțini dintre voi poartă cruce.
Nu vă apărați cu motivul că nu aveți de unde să cumpărați cruce, fiindcă dacă ați iubi crucea, ați gasi-o, ați tăia-o din lemn și ați purta-o la gât. Amintiți-vă despre aceasta și puneți-vă la gât crucea lui Hristos, întipărit-o în inima voastră!
Căci nu poate exista pentru noi o mai mare sfìnţenie decât Crucea sfinţită prin Sângele lui Hristos? Să fie în fața noastră mereu semnul Crucii lui Hristos! Și să vă mântuiască ea și să vă ducă la viață veșnică "
Sfântul Luca al Crimeii a fost un cunoscut medic de renume mondial. Luka Voino-Iasenețki, cunoscut și ca Sfântul Luca al Crimeii, născut Valentin Feliksovici Voino-Iasenețki (în rusă Валенти́н Фе́ликсович Во́йно-Ясене́цкий; n. 27 aprilie 1877, Kerci, Imperiul Rus – d. 11 iunie 1961, Simferopol, RSS Ucraineană, URSS).
A fost un chirurg rus, fondator al chirurgiei septice, scriitor religios, episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse și arhiepiscop de Simferopol și Crimeea începând din mai 1946.
Lucruri mai puțin știute despre Sf. Luca al Crimeii
În anul 1904, în timpul războiului ruso-japonez, Valentin merge în Orientul Îndepărtat şi lucrează ca medic chirurg. Aici și-a întâlnit și viitoarea soţie, pe Anna Vasilievna Lanskaia. S-au căsătorit şi au avut patru copii.
Sfântul Luca refuza să opereze fără să se roage în faţa icoanei Maicii Domnului pe care el însuși a așezat-o în sala de operaţie. Mai mult, înainte de intervenția chirurgicală propriu-zisă, îi însemna pe pacienți cu iodină (soluție dezinfectantă), în semnul crucii.
A realizat un număr mare și variat de intervenții chirurgicale și s-a făcut remarcat mai ales în chirurgia oftalmologică, efectuând transplanturi de cornee în cazuri de trahom (o infecție care generează formarea unei aspriri a suprafeței interioare a pleoapelor).
Pentru că mărturisea credința creștină, a fost anchetat, arestat și întemniţat. Apoi, a fost trimis în exil timp de 11 ani în Siberia și în alte zone de pe teritoriul Uniunii Sovietice. Continuă să trăiască în condiții modeste, dăruindu-și toate câștigurile săracilor sau orfanilor de război.
A trecut la Domnul pe 11 iunie 1961, la vârsta de 84 de ani, iar pe 17 martie 1996 rămășițele sale pământești au fost deshumate, în contextul procesului de canonizare, în prezenţa a aproape 40.000 de oameni. Osemintele răspândeau o mireasmă plăcută. Mai mult, inima lui a fost găsită neputrezită. După trei zile, pe 20 martie, moaştele sale au fost mutate în Biserica Sfintei Treimi din Simferopol.
În ședința de lucru din 28-29 septembrie 2012, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât includerea, începând cu anul 2013, în calendarul creştin ortodox roman, a pomenirii Sfântului Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, cu ziua de prăznuire la 11 iunie, model de ierarh şi medic creştin care se bucură deja de cinstire deosebită în multe Biserici Ortodoxe.