Un medic spaniol s-a convertit la Ortodoxie, după ce a lecturat 'Jurnalul fericirii' al Părintelui Nicolae Steinhardt de la Mănăstirea Rohia, din Maramureș. Este vorba despre Montiano Jorge Emilio
Rânduiala trecerii la Ortodoxie a fost oficiată de Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului în Paraclisul „Izvorul Tămădurii” al aşezământului monahal de la Rohia.
Trecerea la Ortodoxie a fost realizată prin mărturisirea de credinţă a lui Montiano şi Sfânta Taină a Mirungerii. Montiano Jorge Emilio a subliniat că trecerea la credinţa ortodoxă este rezultatul citirii în limba spaniolă a 'Jurnalului Fericirii' în urmă cu 3 ani. Acesta a găsit în carte bucuria de a fi creştin şi de a trăi credinţa creştină în lumină, bucurie, libertate şi har, transmite Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.
Amintim faptul că 'Jurnalul Fericirii' a fost tradus în mai multe limbi, printre care: germană, ebraică, franceză, greacă, italiană, maghiară, portugheză şi spaniolă.
'Sâmbătă, 1 iulie 2023, cu începere de la ora 12:00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Slujba intrării în sânul Bisericii Ortodoxe Române a medicului spaniol Montiano Jorge Emilio.
Convertirea la Ortodoxie a fost inspirată de citirea „Jurnalului Fericirii” în limba spaniolă în urmă cu trei ani. După ce a citit „Jurnalul Fericirii”, medicul a găsit în el bucuria de a fi creștin și de a trăi credința creștină în lumină, bucurie, libertate și har! A dorit să vadă locul unde s-a călugărit, a trăit și s-a nevoit Părintele Nicolae Delarohia, să vadă chilia și să se reculeagă la mormântul părintelui.
PS Părinte Episcop Iustin, după ce au fost îndeplinite cerințele canonice care sunt necesare într-o astfel de alegere, a oficiat toată rânduiala trecerii la Ortodoxie, Botezul Bisericii Catolice fiind recunoscut de Biserica Ortodoxă pentru că este săvârșit în numele Sfintei Treimi; rânduiala prevede Mărturisirea de credință Ortodoxă și administrarea Tainei Mirungerii.
După oficierea de către PS Episcop Iustin, în prezența unui grup restrâns de părinți ai mănăstirii, a acestui moment sacru de mare și intensă trăire, având în vedere că a fost săvârșit în Paraclisul „Izvorul Tămăduirii” din Casa cu Paraclis, în care, în anul 1980, Părintele Serafim Man l-a tuns în monahism pe Nicolae Steinhardt, în 16 august 1980, Preasfințitul Părinte Iustin fiind seminarist în anul III și participând ca frate de mănăstire la acel moment tainic făcut fără știrea și aprobarea autorităților comuniste, a fost vizitată chilia N. Steinhardt, mormântul
IPS Iustinian, al cărui curaj de al primi pe N. Steinhardt la Rohia a fost admirat de medicul spaniol și au fost aprinse lumânări la mormântul Părintelui Nicolae.
Având în vedere distanța dintre Spania și România, felul minunat în care medicul Montiano Jorge Emilio l-a descoperit pe N. Steinhardt citind „Jurnalul Fericirii” și călătoria pe care a făcut-o spre a intra în BOR în chiar locul unde a viețuit și își doarme somnul de veci marele mărturisitor al lui Hristos mult pătimitor în temnițele comuniste, considerăm că este o minune săvârșită de Părintele Nicolae la peste trei decenii de la mutarea la Domnul!
Prin „Jurnalul Fericirii”, care astăzi este tradus în 8 limbi de circulație internațională, Monahul de la Rohia va converti personalități culturale, persoane și tineri care vor fi în căutarea unei căi spre Hristos, găsind soluția convertirii lui N. Steinhardt ca una a deplinei libertăți ce aduce bucurie, împlinire, pace și mântuire! Amin! Foto: Ipod. Vasile Pop', a scris Episcopia Maramureșului și Sătmarului, pe pagina de Facebook.