Sfânta Muceniță Iulia – 16 iulie. Modelul care întărește creștinii peste veacuri - Video

Viața Sfintei fecioare Iulia reprezintă un model de tărie și asprime a vieții, dar și de har și binecuvântare pe care sufletul aflat în nevoi îl primește de la Dumnezeu pentru răbdarea și biruința sa.

Sfânta fecioară Iulia era de origini africane. Născută în Cartagina, în urma unor invazii probabil vandale, a fost răpită și luată prizonier. Stăpânul său se numea Eusebiu, un păgân practicant. Într-una din călătoriile sale spre Gallia, Eusebiu a oprit pentru o vreme vaporul în Corsica.

La vremea sosirii lor în Corsica aveau loc unele festivaluri păgâne. Fidel tradițiilor sale strămoșești Eusebiu a participat cu foarte multă bucurie, mergând la acele festivaluri rituale împreună cu toți oamenii săi laolaltă cu sclavii. Au adus cu toții jertfe zeilor. Iulia însă, fiind creștină, nu a jertfit și nici nu a consumat carne sau băuturi afierosite zeilor păgâni.

A explicat celor din jur faptul că nu se cuvenea să facă acest lucru pentru că zeii sunt plăsmuiri omenești, ori Dumnezeul Adevărat, Singurul Dumnezeu, descoperit oamenilor în Iisus Hristos Domnul nostru ne oprește să slujim falșilor zei.

Păgânii au încercat prin toate mijloacele să o convingă pe această plăpândă sclavă să renunțe la credința ei. Pentru că Iulia a rezistat au încercat să o batjocorească omorând-o ca pe Cel pe care ea îl cinstea ca Dumnezeu – prin răstignire. Numai că acei păgâni nu au înțeles marea cinste pe care i-au făcut-o, aceea de a-L urma pe Domnul Iisus Hristos și în moarte.

Prin arătare cerească trupul său i-a fost luat de către niște monahi creștini și dus în insula Gorgona. În anul 763, sfintele sale moaște au fost luate de către regele longobarzilor Desiderius cu soția sa Ansa și au fost mutate în Brescia, orașul său natal, într-o mânăstire benedictină de maici.

Mărturia Sfintei Iulia a întărit creștinii veacuri de-a rândul și a rămas în amintirea Bisericii pentru vecie. Iulia, tânăra fecioară care pentru dragostea lui Hristos a înfruntat chinurile păgânilor și a primit asemenea Stăpânului Hristos cununa martirică prin răstignirea pe Sfânta Cruce, scrie Trinitas TV. VIDEO

Acatistul Sfintei Mucenițe Iulia din Cartagina (16 iulie)

Condac 1

Mărturisitoare aleasa a lui Hristos, Sfânta Mucenica Iulia, îți aducem un cântec de laudă pentru puritatea vieții tale de fecioară și cinstita ta suferință; dar tu, care ai îndrăzneală față de Domnul, du înaintea Lui o rugăciune caldă pentru sufletele noastre, si noi te chemăm: Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Icos 1

Ai fost asemănata cu un înger al cerului pe pământ, preaslavita Sfanta Iulia, rămânând în dragoste aprinsa către Dumnezeu și păstrându-te în puritatea îngerilor. Dar noi, văzând bunătatea sufletului tău, de dragul ingerilor cerești si a binecuvantarii Domnului, îți cântăm:

Bucură-te, binecuvântata urmașa al lui Hristos; Bucură-te, neînfricata predicatoare a credinței creștine; Bucură-te, căci ai primit evlavia părinților celor iubitori de Dumnezeu; Bucură-te, că ai iubit Scriptura Divină și poruncile Domnului; Bucură-te, căci ai primit Duhul Sfânt, si ai respins inchinarea la idoli; Bucură-te, căci nu ți-a plăcut să cunoști logodnici pământești; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 2

Stapanul tau cel rău a vazut viața ta îngerească și ca nici măgulirea, nici amenintarile, nici intimidarea, nu te-au putut abate de la a respinge închinarea la idoli, din acest motiv ai fost sfintita, Sfanta Iulia si ai fost intarita si protejata ca o armură de Harul lui Dumnezeu, caruia I-ai cântat neîncetat: Aliluia!

Icos 2.

Din tinerete ai respins dragostea pentru lume, și cu tot sufletul tău L-ai iubit pe Iisus Hristos, chiar în mijlocul acelor pagani. Pentru aceasta, te laudam, sfanta minunată, asa:

Bucură-te, ca ai trait în rugăciune și post neîncetat; Bucură-te, ca ai patimit, dar te-a ocrotit Dumnezeu; Bucură-te, că pe mulți îi inveselesti pentru ca ai primit mucenicia in numele Domnului; Bucură-te, că ai râvnit la răstignire cu Hristos; Bucură-te, înflorind ca o floare pe cer; Bucură-te, crin parfumat cu mireasma virtuților; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 3

Fiind încinsă de sus cu puterea lui Dumnezeu, fecioara binecuvântată, ai lăsat deoparte slăbiciunea firii femeiesti, si ai îmbrăcat armura mărturisirii lui Hristos; dar pentru cei care nu cred în Iisus Hristos, varsam lacrimi, ca și pentru cei care nu pot moșteni viața vesnica, sa ii cante Domnului in Rai: Aliluia!

Icos 3

Avand speranță puternica in Dumnezeu, ai rămas nevătămata, cucerindu-i pe chinuitorii mândriei, si ai primit de la Atotputernicul Domn coroana victoriei, mucenica îndelung răbdătoare. Iar noi, ne minunăm de puterea duhului tău curajos si de ințelepciunea sufletului tau, și iti cântăm cu tandrețe:

Bucură-te, căci pentru adevărata credință i-ai infruntat pe inchinatorii la idoli; Bucură-te, că ai suferit mult de dragul Domnului Iisus; Bucură-te, că ai invins chinurile de dragul lui Hristos și nu te-ai întors inapoi; Bucură-te, căci ai avut dragoste fata de El; Bucură-te, ca ai cucerit dușmanul prin răbdarea ta; Bucură-te, ca pentru mărturisirea credinței nu ți-ai cruțat viața; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 4

O furtună de furie au pornit peste tine inchinatorii de idoli, chinuindu-te pe tine, un porumbel blând, dar nu au zguduit tăria sufletului tău care se incredea in puterea credinței in Hristos, cantandu-I: Aliluia!

Icos 4

Având întotdeauna pe Domnul în fața ochilor, te-ai prezentat judecătorilor cu curaj, Sfanta Mucenica Iulia, și prin răbdarea ta nu ai fost invinsa. La fel, amintindu-ne suferința ta cinstită, te chemăm cu tandrețe:

Bucură-te, respingând cu curaj porunca răutății; Bucură-te, că nu te-ai speriat de chinuri; Bucură-te, că te-ai bucurat sa fii batuta pentru Hristos; Bucură-te, ca ai fost chinuita și târâta de chinuitori; Bucură-te, că pentru dragostea pentru Hristos ai purtat chinuri aprige cu curaj; Bucură-te, căci suferind pentru El te-ai bucurat nespus; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 5

Ai devenit ca un inger al lui Dumnezeu, fecioara înțeleaptă Iulia, când pe cruce necredinciosul te-a răstignit, si, bucurându-te, ai slăvit pe Mântuitorul lumii, cântând necontenit cântarea îngerească: Aliluia!

Icos 5

Oamenii au văzut o minune slavita, după plecarea sufletului tău sfânt, caci din gura ta a zburat un porumbel alb spre Cer, mirându-se toti; iar chinuitorii, văzând îngerii lângă trupul tău lipsit de viață, au fugit de frica. Dar noi, ne amintim de curajul tău demn, si îți strigăm:

Bucură-te, caci ai fost rastignita pe cruce ca Mântuitorul lumii cel milostiv; Bucură-te, ca I-ai fost tovarasa în suferința Lui de pe cruce; Bucură-te, că în suferințele tale ai primit harul lui Dumnezeu de la Hristos; Bucură-te, că ai imbracat haina strălucitoare a mântuirii din sângele tău; Bucură-te, că i-ai luminat pe cei necredincioși cu lumina credinței evanghelice; Bucură-te, căci dragostea ta pentru Hristos ti-a adus bucuria îngerească; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 6

Te-ai arătat predicatoare a minunilor și a slavei lui Dumnezeu, mucenica cu inimă bună, si un alt locuitor din apropiere, trimis de Îngerul Domnului, a fost anunțat despre chinurile tale. Acesta ți-a luat sfântul trup, si l-a îngropat în biserica, slavind si cântând lui Dumnezeu: Aliluia.

Icos 6

Ai urcat spre cer ca o stea strălucitoare, și prin harul divin ai alungat întunericul inchinarii la idoli, mucenica smerită, luminând pe mulți oameni, care au văzut minunile si vindecarea lui Dumnezeu. Luminează-ne și pe noi, cei întunecați de întunericul păcatului și luminează-ne întunericul nopții, iar noi te laudăm și cântăm după cum urmează:

Bucură-te, că ai slăvit pe Domnul Iisus prin suferință și minuni; Bucură-te, că ai îndurat multă suferință pentru numele Său; Bucură-te, credință adevărată, predicatoare neînfricata; Bucură-te, vindecătoare milostiva a bolilor omenești; Bucură-te, împodobita cu cununa mărturisirii de la Dumnezeu; Bucură-te, că tu ești cinstita acum în casa lui Dumnezeu; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 7

Domnul Slavei te arata ca slujitoarea Sa credincioasa, strălucind în întuneric ca o stea în lumina Cerului, iar noi Il laudam si Ii cantam: Aliluia!

Icos 7

Noua viață, veșnică, ai primit, fecioara lăudată de Dumnezeu, când ti-ai gasit sfârșitul vietii prin rastignirea pe cruce, intrand in camarile Mirelui tau Ceresc, iar noi ne rugam catre tine:

Bucură-te, femeie milostivă, care nu ai fost biruita de trup; Bucură-te, mucenica vrednica, cu sufletul curățit în suferință; Bucură-te, sfanta cu inimă bună, care ai predicat puterea lui Dumnezeu înaintea celor răi; Bucură-te, fecioară evlavioasă, căci ai condus pe mulți oameni pierduti spre adevărata credință; Bucură-te, dulce porumbel, căci ai purtat ranile Domnului tău pe trup; Bucură-te, mucenica a lui Hristos, care te bucuri de slava mucenicilor in Rai;

Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 8

Oamenii se intreaba cum ai fost atat de curajoasa pentru Hristos, vazand suferințele tale înfricoșătoare de mucenica si cum ai suportat durerea. Insa noi, plini de bucurie pentru taria ta, Ii cantam Domnului care ti-a dat putere: Aliluia!

Icos 8

Ai indurat cu bucurie chin amar și durere pentru Iisus Hristos. Iar cinstit trupul tău a fost păstrat prin voia lui Dumnezeu, să izvorasca o mulțime de minuni pentru cei ce alearga la mijlocirea ta si se roaga catre tine cu credinta:

Bucură-te, că prin suferința ta Biserica lui Hristos s-a împodobit cu un nou Sfant; Bucură-te, că esti o sursă inepuizabilă de vindecare; Bucură-te, ca duci rugăciunilor noastre la slăvitul Dumnezeu; Bucură-te, ca esti slăvita impreuna cu fecioarele din Rai; Bucură-te, viță roditoare, hrănindu-i pe credinciosi cu darurile tale binecuvântate; Bucură-te, cădelnița de aur, tămâie parfumată, ducand rugăciunile tale pentru noi la Dumnezeu;

Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 9

Toți îngerii și sfintii te-au intampinat cu saluturi luminoase când ai intrat pe porțile Împărăției Cerurilor, avand coroana victoriei primita din mâna lui Iisus Hristos Dătătorul de Viață. Astfel ai mostenit Raiul, moștenirea veșnică cu sfinții, iar noi ne dorim sa cântăm împreună cu tine lauda lui Dumnezeu în Împărăția Sa: Aliluia!

Icos 9

Ritorii cei fara de glas nu vor putea să iti laude virtuțile și suferințele, preasfanta Iulia, deoarece prin harul lui Dumnezeu, dușmanul cel vechi a fost învins. La fel, slavind sfârșitul tău mucenicesc, iti cântam cu tandrețe:

Bucură-te, ca ai avut chipul fecioarelor creștine; Bucură-te, ca ti-ai pastrat virtutea sfântă și curăția fecioriei; Bucură-te, că ai iubit adevărata închinare până la moarte; Bucură-te, că ai strălucit printre mucenicii luminii de aur; Bucură-te, că aprinzi focul divin al inimii noastre; Bucură-te, ca ne aduci bucuria nespusă a Raiului; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 10

Sfânta Mucenica Iulia, prin rugăciunile tale înaintea Domnului cere iertarea păcatelor celor care cinstesc cinstitele tale suferințe, pentru a fi mântuiti toți și să strigăm împreună cu tine lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 10

Dumnezeu ti-a dat Har sa te rogi pentru popor si te-a călăuzit direct în Împărăția Cerurilor, asa incat pe zidul rugăciunilor tale ne protejezi de orice ispită, mărturisitoare a lui Hristos. Dar noi, amintindu-ne de viata și suferințele tale, te fericim:

Bucură-te, bucuria mucenicilor și a fecioarelor slavite; Bucură-te, ca mijlocesti pentru noi credința creștină puternică; Bucură-te, ca patrunzi cu milostivire din înălțimile ceresti la înălțimile pământești; Bucură-te, că le dai ajutor nevazut tuturor celor care se ostenesc; Bucură-te, că indeplinesti repede cererile noastre binecuvantate; Bucură-te, ca ai mila de cei in suferinta; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 11

Laudă milostivă iti aducem, cinstita Sfanta Iulia, slăvind suferințele tale pentru Hristos și te rugăm: cere de la Domnul Milostiv pentru noi toți sănătate bună, har si viata indelungata, iar noi Ii cantam cu bucurie lui Dumnezeu: Aliluia!

Icos 11.

Cu raze de lumină lumineaza inimile credincioșilor, Sfanta Iulia, vindeca bolnavii, mangaie pe cei tulburați și roaga-te pentru toți cei care vin la tine cu dragoste și strigă:

Bucură-te, harnic ajutor pentru mântuirea păcătoșilor; Bucură-te, milostiva in ajutorul fecioarelor și soțiilor creștine; Bucură-te, stalp credincios al Bisericii Ortodoxe; Bucură-te, ca ne mangai în durere și in suferință; Bucură-te, ca ne vindeci bolile trupești și psihice; Bucură-te, ca ne întăresti sa respectam poruncile lui Hristos; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 12.

Mulțumim Domnului, sfântă mucenică Iulia, pentru ca din rugăciunile tale ai izvorat o fântâna cu apa tămăduitoare, care a ieșit din piatră; pentru acesta în locul suferinței tale de pe cruce a fost ridicata o biserica, cu bunăvoința lui Dumnezeu. Pentru noi, care te sarbatorim, amintirea ta este lumina, si te rugam adu-ne Harul Domnului cu rugăciunile tale, astfel încât împreună cu tine sa cantam Dătătorului de Viata Dumnezeu: Aliluia!

Icos 12.

Slavind pe Dumnezeu, Cel mai sfant dintre sfinții Săi, iti mulțumim, mucenica a lui Hristos, Iulia, cinstim suferințele tale, iti lăudăm curajul îndelung răbdător și victorios, te laudam si iti strigam:

Bucură-te, care ne aduci prinos de daruri de la Dumnezeu; Bucură-te, trezorierul prețuit al vindecărilor; Bucură-te, bucurie nesfârșită și slavă veșnică; Bucură-te, ca ai primit binecuvântarea Celui ce dăruiește Cerul; Bucură-te, ca dai trupului nostru sănătate și sufletului nostru mântuirea; Bucură-te, puternică mijlocire pentru a ne intari in credința creștină; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 13

O, slavita si lăudată Sfanta Mucenica Iulia! Primește cu milostivire de la noi aceasta mică rugăciune si roaga-te pentru noi Domnului, să ne elibereze de dușmani vazuti si nevazuti, iar cu mijlocirea ta binecuvantata să ne primeasca în Împărăția cerească, unde împreună cu tine și cu toți sfinții să fim vrednici de a-I cânta cântarea victoriei: Aliluia! (Acest Condac se spune de 3 ori)

Icos 1.

Ai fost asemănata cu un înger al cerului pe pământ, preaslavita Sfanta Iulia, rămânând în dragoste aprinsa către Dumnezeu și păstrându-te în puritatea îngerilor. Dar noi, văzând bunătatea sufletului tău, de dragul ingerilor cerești si a binecuvantarii Domnului, îți cântăm:

Bucură-te, binecuvântata urmașa al lui Hristos;

Bucură-te, neînfricata predicatoare a credinței creștine; Bucură-te, căci ai primit evlavia părinților celor iubitori de Dumnezeu; Bucură-te, că ai iubit Scriptura Divină și poruncile Domnului; Bucură-te, căci ai primit Duhul Sfânt, si ai respins inchinarea la idoli; Bucură-te, căci nu ți-a plăcut să cunoști logodnici pământești; Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Condac 1.

Mărturisitoare aleasa a lui Hristos, Sfânta Mucenica Iulia, îți aducem un cântec de laudă pentru puritatea vieții tale de fecioară și cinstita ta suferință; Dar tu, care ai îndrăzneală față de Domnul, du înaintea Lui o rugăciune caldă pentru sufletele noastre, si noi te chemăm: Bucură-te, Sfanta Iulia, slavita mucenica a lui Hristos!

Rugăciune

O, sfântă fecioară și mucenică Iulia, adevărata urmasa a lui Iisus Hristos! Ție, ca o vrednica rugatoare înaintea Domnului, în tandrețea inimilor noastre ne rugăm: cea care stai la Tronul Preasfintei Treimi și te bucuri de fericirea nemarginita a Cerului, privește cu milă asupra noastră, care iti aducem aceste laude, și roaga-l pe Preamilostivul Domn Iisus Hristos sa ne dea pace și sănătate trupului si sufletului, prosperitate in viață, iar sfarsitul vietii sa ne fie pasnic si cu evlavie ca sa avem o moarte crestineasca si sa mostenim si noi Imparatia Cerului, slăvind impreuna cu toti sfinții Sai pe Dumnezeu Tatăl, impreuna cu Fiul Sau și cu Duhul Sfânt, in vecii vecilor. Amin.

Cuvine-se, cu adevarat, sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti cea mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat Serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

enter image description here

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.