Ce înseamnă cuvântul 'Aliluia' rostit în Sfânta Liturghie și în acatiste?

Ce inseamnă cuvâtul 'Aliluia'? De ce fiecare condac se termina cu 'Aliluia'? De ce la Psaltire, după fiecare stare se spune 'Aliluia, Aliluia, Aliluia, Slavă, Tie, Dumnezeule?' De ce în unele momente din cadrul Sfintei Liturghii se rostește 'Aliluia, Aliluia, Aliluia'?

'Aliluia' vine din limba ebraică și înseamnă 'Lăudați pe Domnul'. În Vechiul Testament era o cântare de bucurie foarte des întâlnită în rugăciuni și servicii religioase. Aceasta s-a transmis și în cultul Bisericii. 'Aliluia' este o formă solemnă de a încheia cântarea religioasă și mod de a arătat că toate se fac spre slava (lauda) Lui Dumnezeu.

Citește și » De ce venim la Biserică? De ce participarea la Sfânta Liturghie este mai necesară decât lumina și aerul

Răspunsul la aceste întrebări esențiale pentru un creștin ortodox va aduce o autoevaluare clară asupra angajamentului și înțelegerii noastre față de credință și de ce înseamnă, de fapt, biserica (cler și credincioși).

În general, atunci când ne confruntăm cu aceste întrebări, s-ar putea să răspundem așa: 'Vin la biserică pentru a găsi pacea', 'Vin pentru a-mi reîncărca bateriile', 'Vin pentru a asculta cântece frumoase', 'Vin pentru a auzi un mesaj bun', 'Vin pentru a mă simți înălțat spiritual', 'Vin pentru a vedea opere de artă frumoase în icoane și așa mai departe.'

Toate răspunsurile de mai sus fac parte din ceea ce experimentăm în timpul unei vizite regulate la biserică/slujbele bisericii. Vezi articolul complet aici!

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.