''Așa văd eu învierea României''. Sfaturi de la pr. Ioanichie Bălan pentru noi - Video

''Am mare speranță că România supraviețuiește și va fi una din puținele țări din Europa care va prospera și spiritual, poate și material, dar întâi spiritual, dar dacă ar face românii următoarele lucruri. Aceasta o spun pentru toți, de la copiii de liceu până la bătrânii care își așteaptă plecarea:

Cu toții la biserică! La Sfânta Liturghie!

Toți românii, care s-au declarat ortodocși în recensământ și cred în Hristos, să meargă regulat duminica la biserică! Fiecare unde sunteți, dumneavoastră la oraș, tinerii, studenții, noi să nu lăsăm biserica duminica cu două bătrâne și doi moșnegi. Cu toții la biserică! O oră și jumătate durează o Sfântă Liturghie! Duminica la biserică! Aceasta este o datorie de obște.''

Să aveți duhovnic!

''Al doilea lucru: Toți românii noștri, care vor mai binele neamului și a țării, prosperarea spirituală a ortodoxiei românești, să aibă duhovnici.

Cunoaștem oameni, intelectuali, care spun: Părinte, nu m-am spovedit de când eram mic Și ne bucurăm că se întoarce, dar este unul din o sută! Încă în biserică nu întâlnim medicii și oamenii mari, miniștrii și cei mai mulți din intelectualitatea noastră nu practică ortodoxia. Sunt ortodocși, dar nu trăiesc. Este necesar toți să avem și să aveți un duhovnic.''

(...) Dacă cineva conduce astăzi România acela e îngăduit de Dumnezeu... poate atâta merităm! Să vedem ce va face cu noi Dumnezeu mâine! (...)

Frații noștri români care mai vor binele țării să mai postească și ei cu noi. Să se roage o leacă mai mult și să țină Sfintele Posturi

''Al treilea lucru: Frații noștri români care mai vor binele țării să mai postească și ei cu noi. Să se roage o leacă mai mult și să țină Sfintele Posturi. Să vedeți cum vine ploaia la vreme și cum se bucură România. Să vedeți atunci înflorirea României. Noi așteptăm o explozie duhovnicească ortodoxă a acestui neam dacă românii noștri aderă în masă la biserică. Cât stai două ore la un meci... stai două ore duminica la Liturghie (...) Nu trebuie mult. Fiecare să aibă duhovnic, să își spună pacatele de la ultima spovedanie. Nu trebuie să facem aici un întreg dosar jurici, ci să fii așa sincer, ca de la tată la fiu, ca de la frate la frate. Să vedeți ce bucurie se va implanta în casele oamenilor, în inimile oamenilor. Să vedeți cum Dumnezeu va lucra cu poporul acesta!''.

Legătura mai strânsă cu mănăstirile, frați români!

''Și legătura mai strânsă cu mănăstirile, frați români! Nu doar când veniți să faceți fotografii sau un album cu pictură. Noi nu avem nevoie de acestea. Veniți să vă rugați cu noi o zi și stați o noapte cu noi, un ceas, două, la biserică. Veți pleca acasă hrăniți sufletește, cu râvnă. Rugăciunea noastră vă dă și dumneavoastră aripi! Așa ne unim, nu prin partide și prin ligă. Ne unim prin rugăciune, fraților! Deci, veniți nu ca în vizită, ci ca în pelerinaj! (...)

Așa se repară România, nu cu discuții, lozinci sau politici de altă nuanță, ci cu trăirea efectivă a ortodoxiei

''Așa se repară România, nu cu discuții, lozinci sau așa-zise politice sau de altă nuanță, ci cu trăirea efectivă a ortodoxiei. Și atunci Hristos coboară de pe cruce și intră în inimile noastre. Și atunci Hristos învie cu noi prin inima noastră și trăirea profundă în Hristos și în slava Preasfintei Treimi. Așa văd eu învierea României.'', a spus părintele Ioanichie Bălan, într-un interviu în anii '90.

Arhimandritul Ioanichie Bălan a rămas în memoria creștinilor ca fiind unul dintre marii duhovnici ai Ortodoxiei românești (n. 10 februarie 1930, Stănița, județul Neamț – d. 22 noiembrie 2007, Mănăstirea Sihăstria).

”România atâta dăinuieşte: cât românii din ea, mame și tați, preoţi şi călugări, tineri şi bătrâni se vor ţine de Hristos, de Biserică, vor trăi în dragoste şi în iubire, nu în cârteală şi în ură şi duşmănie, ci se vor ajuta unul pe altul și vor face milostenie!”.

Video

Părintele Ioanichie Bălan s-a născut în aceeași zi, 10 februarie, precum părintele Iustin Pârvu.

Citește și - 10 februarie - In memoriam Pr. Iustin Pârvu, omul dragostei, eroul, mucenicul, mărturisitorul

enter image description here

enter image description here

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.