Pr. Ilarion Argatu: Când un copil greşeşte se ceartă, se pedepseşte, însă nicidecum nu se blesteamă!

Părintele Ilarion Argatu (1913-1999), unul dintre cei mai iubiți duhovnici români, mărturisitor în perioada regimului comunist:

''Nu vă blestemaţi copiii! Când un copil greşeşte se ceartă, se pedepseşte, dacă e cazul se bate însă, nicidecum nu se blesteamă.

Şi eu am fost copil şi am avut multe curiozităţi, însă mama nu ne-a blestemat niciodată.

În zilele noastre, cum o supără puţin copilul pe mamă aceasta aruncă vorbe grele asupra lui: „muri-ai să mori”, „arde-te-ar focul” ( ...), sau pur şi simplu îl drăcuie.

Apoi, se miră de ce nu o ascultă copiii, de ce copilul e nervos...

Apoi, se miră de ce nu o ascultă copiii, de ce copilul e nervos, însă primul vinovat cine este oare, nu mama cu gura ei?

Copilul trebuie învăţat să nu greşească. Dacă a greşit trebuie să ştie să își ceară iertare.

Degeaba cerţi copilul că nu ascultă, dacă în casă vede numai ceartă

Mama care îl învaţă credinţa pe copilul ei are bucurie de pe urma lui. Mama care nu are timp pentru copilul ei şi îl lasă să crească la întâmplare va avea necazuri de pe urma lui. Degeaba cerţi copilul că nu ascultă, dacă în casă vede numai ceartă.

Îl cerţi să nu fumeze, dar tu ai ţigara în gură...

În zadar spui să nu bea dacă tot timpul te-a văzut beat. Spui să nu curvească, iar mama şi tata aduc amanţi în casă. Îl cerţi să nu fumeze, dar tu ai ţigara în gură. Când cereţi de la altul aveţi grijă mai întâi ce faceţi voi.

Părinţii sunt exemplu pentru copiii lor

Părinţii sunt exemplu pentru copiii lor. Dacă în casă e dragoste, pace şi părinţii fac lucruri frumoase, nici nu mai trebuie să îl înveţi pe copil că învaţă singur!''. Va continua...

Citește și - De acasă și de la Biserică trebuie să vină atitudinile de bază ale copilului, apoi de la școală - Învățăturile părintelui Serafim Rose

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.