Pot fi pedepsiți copiii pentru păcatele părinților? PS Teofil de Iberia, explicație

''Depinde ce înțelegem prin pedeapsă. Dacă Dumnezeu pedepsește o face ca un părinte bun și iubitor. Cuvântul pedeapsă vine din limba greacă și înseamnă educația copiilor.

Dacă Dumnezeu pedepsește, adică o face ca un părinte bun care își iubește copiii spre îndreptarea și binele lor, spre mântuirea lor.

Noi înțelegem cuvântul pedeapsă din altă perspectivă, ca o răzbunare a Lui Dumnezeu, dar Dumnezeu nu este răzbunător pentru că nu este orgolios, este dragoste, părinte iubitor.

Tot ceea ce face este spre binele nostru...

Tot ceea ce face este spre binele nostru. Ce putem spune este că, uneori, copiii pot moșteni păcatele părinților, pot suferi din pricina păcatelor părinților, dar nu pentru că Dumnezeu îi pedepsește, ci pentru că ei moștenesc, prin fire, patimile părinților.

Atunci copiii suferă, am zice pe nedrept, dar, de vreme ce ne naștem din anumiți părinți, nu putem să primim altceva decât ceea ce au fost părinții noștri.

Contează foarte mult să fii pregătit pentru...

De aceea contează foarte mult să fii pregătit pentru calitatea de părinte, să fii pregătit pentru nuntă, și pentru naștere de prunci.

Adică, Maica Domnului este atât de curată pentru că s-a născut din oameni curați. Ioachim și Ana erau deja sfinți, înaintați în vârstă curățiți de patimi.

Atunci, au născut ceva curat, neprihănit. La fel și Ioan Botezătorul, Zaharia și Elisabeta, înaintați în vârstă, erau curățiți prin post și rugăciune, dar și la o vârstă fragedă oamenii pot să aibă o stare de curăție.

De aceea se recomandă și chiar se poruncește de către biserică curăția tinerilor înainte de căsătorie și chiar și în timpul căsătoriei.

Căsătoria nu este un argument pentru destrăbălare, ci trebuie să fie o sfințenie a dragostei, o dăruire curată a celor doi. Și atunci bine-nțeles că ceea ce se va naște din ei va fi curat și sfânt.

Dacă noi zămislim copii în stare de păcat...

Dacă noi zămislim copii în stare de păcat, aceia vor fi și copiii noștri și vor avea de pătimit mult, dar aici trebuie avut grijă.

Copiii nu trebuie să îi judece pe părinți dacă suferă din cauza lor

Copiii nu trebuie să îi judece pe părinți dacă suferă din cauza lor pentru că atunci ei vor prelungi această stare.

Copiii trebuie să asume această realitate și să se căiască pentru părinți ca și pentru propriile lor păcate, să nu îi judece.

Ca să scape copiii de aceste legături trebuie să...

Dacă îi vor judeca, nu vor scăpa de aceste legături. Ca să scape de aceste legături trebuie să asume, căiască și să le pună înaintea Domnului ca pe propriile lor păcate.'', a explicat PS Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, în cadrul emisiunii Abc-ul Credinței.

Video

enter image description here *Sursa foto Facebook Obispado Ortodoxo

enter image description here

Citește și - De ce spune Mântuitorul Iisus Hristos: ''Nu am venit să aduc pace pe pământ, ci sabie''

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.