”Mi se pare că Dumnezeu nu îmi ascultă rugăciunile”. Explicațiile Sfinților Părinți la această dilemă

O mare dilemă care ne frământă adesea este de ce Dumnezeu nu ne răspunde sau întârzie să ne ofere ceea ce îi cerem.

Mântuitorul Iisus Hristos Însuși ne asigură: "Cereți de la Dumnezeu și vi se va da; căutați și veți găsi; bateți și vi se va deschide." (Matei 7:7)

Atunci de ce uneori ni se pare că nu ne răspunde la rugăciuni?

Răspunsurile Sfinților Părinți

Sfinții Părinți ai Bisericii, cu experiența lor duhovnicească și pe baza exemplelor din Biblie, dau pe scurt următoarele răspunsuri.

Pentru a ne testa dacă avem credință în El

Pentru a ne testa credința (Isaac s-a rugat timp de 20 de ani pentru ca problema soției sale Rebeca să fie rezolvată). Un alt motiv ar fi pentru a ne dezvălui, manifesta, credința noastră. Să apreciem ceea ce El ne oferă și să o păstrăm cu grijă.

Amânarea unui răspuns prevestește un dar mai mare

Amânarea prevestește un dar mai mare. (Sfânta Monica a cerut timp de 18 ani ca fiul ei, Augustin, să se pocăiască și, în cele din urmă, a devenit sfânt).

Pentru că ceea ce ce cerem nu ne este de folos. Sfântul Apostol Pavel Îi tot cerea Lui Dumnezeu să îl elibereze de boala care îl chinuia, dar El nu i-a ascultat rugăciunea.

Dumnezeu știe ce este mai bine pentru noi!

De multe ori, a nu primi ceea ce dorim este mai benefic decât a primi. Dumnezeu știe care este interesul real, ce este mai bine pentru noi!

El amână să ne dea ceea ce cerem, pentru a ne ține mereu aproape de El în rugăciune. Pentru că, de multe ori, după ce obținem ceea ce cerem, nu mai avem dorința de a ne ruga (Sfântul Ioan Gură de Aur).

"Căci ce este mai presus decât comuniunea cu Dumnezeu?"

A te ruga cu fervoare zi și noapte și a fi în comunicare constantă cu Dumnezeu valorează mai mult decât ceea ce cerem. "Căci ce este mai presus decât comuniunea cu Dumnezeu?" (Nil Ascetul).

Uneori, rugăciunile noastre nu primesc răspuns din cauza propriilor noastre păcate sau alteori din cauza păcatelor altora.!

De exemplu, dacă cineva îmi solicită să mă rog pentru o persoană bolnavă și eu mă rog cu credință și fără egoism, dar Dumnezeu nu răspunde la rugăciunea mea din cauza lipsei de smerenie a celei bolnave.

Ea poate să creadă că Dumnezeu o va ajuta, dar ego-ul ei o împiedică. Trebuie să avem încredere în Dumnezeu și să-L lăsăm să facă ce vrea El.

Dacă ne rugăm corect, putem simți îndepărtarea ispitei și totul va fi bine.

Orice ispită pe care Dumnezeu ne-o permite să o înfruntăm este pentru binele nostru

Orice ispită pe care Dumnezeu ne-o permite să o înfruntăm este pentru binele nostru și nu ar trebui să-L rugăm să ne scape de ea. Dacă ispita vine din partea diavolului, atunci Dumnezeu ne va ajuta imediat. Adesea, voia lui Dumnezeu nu ne este cunoscută.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.