Tinerii rugători și activi în Biserică sunt lumină și bucurie pentru comunitate

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat marți seară un mesaj participanților la Gala voluntarilor „Tineri în acțiune”, desfășurată la Palatul Patriarhiei.

„Într-o lume ce oferă miraje efemere ale fericirii egoiste, voi sunteți chemați să arătați că viața cea adevărată, plină de sens, este viața trăită cu Hristos și în Hristos, Izvorul iubirii și al bucuriei veșnice”, a evidențiat Preafericirea Sa.

„Dedicarea și responsabilitatea reflectate în activitățile organizate de Biserică arată dorința de a sluji aproapelui și de a face binele în comunitate. Voluntariatul este una dintre cele mai frumoase forme de iubire darnică, un exercițiu prin care învățăm să iubim și să slujim fără a aștepta ceva în schimb”.

„În Biserică, voluntariatul este o lucrare de mărturisire prin fapte, în care omul imită, la nivelul său, iubirea lui Dumnezeu față de oameni. Voi, tinerii puteți să vă implicați activ în ajutorarea celor în nevoie și să deveniți adevărați slujitori ai iubirii milostive a lui Dumnezeu”.

„Vă mulțumim pentru contribuția voastră la viața și activitatea misionară a Bisericii și ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților să vă dăruiască sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în viață pentru toată fapta cea bună”, a încheiat Părintele Patriarh.

Mesajul integral:

Tinerii rugători și activi în Biserică sunt lumină și bucurie pentru comunitate

Dragi tineri,

Prin credința și activitatea voastră sunteți mărturisitorii luminii, care depășește cuvintele și se arată în faptele voastre zilnice, în fiecare faptă bună și cuvânt rostit cu iubire. Fiecare dintre voi poate deveni un „ambasador al luminii” în lumea de azi, aducând mărturia iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Fiecare tânăr care trăiește în credință devine un exemplu pentru cei din jur, arătând că adevărata bucurie și împlinire se află în comuniunea cu Dumnezeu și cu semenii.

Într-o lume ce oferă miraje efemere ale fericirii egoiste, voi sunteți chemați să arătați că viața cea adevărată, plină de sens, este viața trăită cu Hristos și în Hristos, Izvorul iubirii și al bucuriei veșnice.

După cum se va vedea și în materialul realizat de Trinitas TV, și după cum reiese din rapoartele de activitate pe care le parcurgem după fiecare activitate sau proiect, Biserica este casa voastră. Astfel, Biserica nu rămâne doar un loc de întâlnire duminicală, ci și mediul de creștere spirituală în iubire darnică, unde fiecare suflet primește lumină și hrană duhovnicească.

Aici, în Biserică, găsiți sprijinul necesar pentru a face față provocărilor specifice căutărilor vârstei. Prin slujbe, cateheze și dialoguri duhovnicești, Biserica vă ajută să creșteți duhovnicește și să aveți în societate o atitudine sănătoasă față de propria persoană și față de semeni, dar și să deveniți cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu.

În același timp, dedicarea și efortul vostru reprezintă modalități prin care vă exprimați dorința ca Biserica să susțină multe evenimente dedicate tinerilor, oferindu-vă oportunitatea de a trăi credința într-un mod autentic și, în același timp, oglindind întrebările și frământările generației din care faceți parte.

Astfel, Biserica învăță să răspundă acestei nevoi, conștientă fiind că venirea tinerilor la Hristos nu este o simplă activitate, ci o cale sfântă de formare și de creștere în iubirea lui Hristos, după cum spune și Sfântul Apostol Pavel: „Să ne îndemnăm unii pe alții la dragoste și la fapte bune” (Evrei 10, 24). Fiecare întâlnire, fiecare proiect de voluntariat, fiecare slujbă și fiecare cateheză sunt oportunități de a crește spiritual în iubirea față de Dumnezeu și de Biserică.

Totodată, dedicarea și responsabilitatea reflectate în activitățile organizate de Biserică arată dorința de a sluji aproapelui și de a face binele în comunitate. Voluntariatul este una dintre cele mai frumoase forme de iubire darnică, un exercițiu prin care învățăm să iubim și să slujim fără a aștepta ceva în schimb.

În Biserică, voluntariatul este o lucrare de mărturisire prin fapte, în care omul imită, la nivelul său, iubirea lui Dumnezeu față de oameni. Voi, tinerii puteți să vă implicați activ în ajutorarea celor în nevoie și să deveniți adevărați slujitori ai iubirii milostive a lui Dumnezeu.

Viețile Sfinților Părinți și sinaxarele sunt pline de exemple de iubire milostivă, așa cum este și acesta din Pateric. Se spune că „era un bătrân la Chilii, anume Apollo. Și de venea cineva să-l ceară la orice fel de lucru, cu bucurie se ducea, zicând: «Cu Hristos am astăzi să lucrez pentru sufletul meu, căci aceasta este plata sufletului»” (Avva Apollo, 1, în Pateric). În acest fel, fiecare faptă bună devine o lumină care aduce speranță, vindecare și bucurie nu doar celui căruia se adresează, ci și celui care o săvârșește.

Într-un asemenea context amplu, trebuie să avem mereu vie în conștiință faptul că Biserica este o comunitate a tuturor vârstelor, în care fiecare persoană, indiferent de experiență sau înțelepciune, este prețioasă și aduce un dar unic, spre folosul întregii comunități. De aceea, dialogul între generații arată unitatea credinței noastre și gradul de dăinuire al credinței ortodoxe în istorie. Tinerii aduc energie, entuziasm și dorința de a înțelege mai profund, iar cei mai în vârstă oferă înțelepciune, răbdare și o experiență vie a trăirii creștine.

A învăța unii de la alții, a asculta și a împărtăși experiențele de viață creează un climat de respect și de iubire. Acest schimb ne ajută să înțelegem că Biserica nu este doar o instituție, ci este o familie mare, o comunitate vie unde fiecare este chemat să își aducă darurile spre folosul celor din jur.

De aceea, vă îndemnăm să căutați și să cultivați aceste legături cu persoanele mai în vârstă, să le cereți sfat, să învățați din trăirea lor și, la rândul vostru, să le arătați prin exemplul vostru că Biserica este comunitate în comuniune de credință, de dragoste și lucrare pentru mântuire, în care Dumnezeu și omul se caută și se întâlnesc reciproc în mod tainic.

În mijlocul frământărilor și incertitudinilor din lumea de azi, toți cei care sunt activi în viața Bisericii și se află la vârsta tinereții au, așa cum pomeneam la începutul cuvântului nostru, o chemare aparte: aceea de a fi luminători ai generației din care fac parte. A fi tânăr în Biserică înseamnă a avea curajul de a mărturisi valorile creștine într-o lume care deseori le ignoră.

Este nevoie de curaj pentru a fi mărturisitori ai iubirii, nădejdii și bucuriei creștine, căci adevărata mărturie vine din inima curată, din sufletul curajos care, neînfricat de prejudecăți și consecințe, spune lumii că Hristos Cel înviat este izvorul vieții și al bucuriei. Când participați la viața parohiilor, când participați la slujbe și când organizați activități de tineret, dați mărturie nu doar pentru voi, ci și pentru generația voastră.

Aveți, astfel, puterea de a inspira și pe ceilalți, de a le arăta că trăirea creștină aduce lumină și speranță într-o lume care uneori își pierde reperele. Așadar, fiți bucuroși și curajoși, rămâneți aproape de Hristos, deoarece El este lumina care dă sens vieții și împlinire sufletului prin cuvintele adresate ucenicilor Săi. „Voi sunteți lumina lumii” (Matei 5, 14), iar această lumină nu poate fi ascunsă sub obroc, ci trebuie să lumineze tuturor!

Dragi tineri,

Vă mulțumim pentru contribuția voastră la viața și activitatea misionară a Bisericii și ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților să vă dăruiască sănătate și fericire, pace și bucurie, precum și mult ajutor în viață pentru toată fapta cea bună!

† Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

VEZI ȘI - Sf. Andrei ne-a creștinat și a săvârșit prima Sf. Liturghie pe pământul României! Să ne facem vrednici de această țară - Pr. Ilie Cleopa

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.