Sacrilegiu la o biserică din Constanța / IPS Teodosie: Cine dărâmă biserica, nu va sfârși bine...! - Apelul părintelui paroh Radu Herțeg

Fiți la curent cu tot ce postăm și pe Facebook ABC Ortodox Like & Follow aici! Vă mulțumim!

Un lucru halucinant, un mare sacrilegiu s-a produs, miercuri dimineață, la Constanța, fapt pentru care ABC Ortodox - publicație creștin ortodoxă, trage un mare semnal de alarmă!

Este de neînchipuit că, în 2024, unii oameni nu nicio frică de Dumnezeu și dărâmă cu buldozerul locașuri sfinte, unde s-a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie!

Sacrilegiul s-a petrecut, ieri dimineață, la Constanța, acolo unde preoţii şi enoriaşii s-au trezit cu buldozerul în curtea Bisericii "Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, pentru a demola vechiul lăcaş de cult, care reprezenta mai mult o anexă, deși era folosită ca biserică în sezonul rece, se oficiau sfinte slujbe!

La îndemnul primarului care doreşte să construiască acolo, probabil, altceva autorităţile locale afirmă că nu există nicio autorizaţie pentru ca această contrucţie să mai stea în picioare, chiar dacă a fost construită în urmă cu 21 de ani.

IPS Teodosie: Cine dărâmă biserica, nu va sfârși bine...!

Credincioșii și preotul paroh Radu Herțeg au dorit să opună rezistență, fiind conștienți de ce mare sacrilegiu se petrece, prin demolarea vechii biserici.

Potrivit surselor ABC Ortodox, acum câteva luni, IPS Teodosie afirma, într-un cadru restrâns, că cine va dărâma această biserică, nu va sfârși bine! Dacă ne uităm în istorie, putem observa clar că cine dărâmă locașuri sfinte, cine dărâmă Casa Domnului poate sfârși tragic, fiind un mare păcat! Dar dacă oamenii din 2024 nu au o minimă cultură teologică sau o frică minimă de Dumnezeu...!

Nota ABC Ortodox: Doamne, luminează-i pe cei care au participat la acest sacrilegiu, să își ceară iertare, să se pocăiască, în adevăratul sens al cuvântului, pentru acest sacrilegiu, până nu e prea târziu! Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii!

Vechea biserica a fost construită în 2003, anexa a funcţionat ca biserică până în 2011, atunci când slujbele s-au mutat în biserica cea nouă.

Apoi, vechea clădire a fost folosită ca lăcaş de cult în sezonul rece, însă şi pe post de capelă mortuară. Enoriaşii au dorit şi ei să convingă autorităţile să oprească lucrările de demolare, însă în cele din urmă, anexa a fost pusă la pământ în prezenţa jandarmilor şi poliţiştilor locali.

enter image description here

Primăria spune că acțiunea face parte din procesul de amenajare a unui nou parc și reconfigurare a traficului, proiect ce va transforma această zonă într-un spațiu public modern, dar și va facilita fluidizarea circulației rutiere.

Demolarea se desfășoară conform Dispoziției nr. 410/03.12.2024, emisă de autoritățile locale, care vizează desființarea unor construcții realizate fără autorizație, inclusiv capela mortuară, anexe și împrejmuiri aparținând Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare”.

Administrația locală a precizat că parohia a fost somată anterior să elibereze terenul, pentru a permite implementarea planurilor de urbanizare.

La momentul sosirii echipelor de demolare, în interiorul capelei era în desfășurare o slujbă, iar preotul paroh, Radu Herțeg, a fost extrem de vocal în legătură cu modul în care autoritățile au gestionat această situație. Acesta a declarat că nu a existat o comunicare oficială prealabilă din partea Primăriei, iar notificările verbale au fost singura formă de informare.

enter image description here

Preotul a subliniat și faptul că acțiunile autorităților au fost percepute ca un abuz, mai ales având în vedere că parohia a făcut demersuri pentru a găsi o soluție amiabilă, inclusiv printr-un memoriu de extindere a proprietății.

„Este vorba despre dărâmarea unei biserici care există de 22 de ani și care reprezintă un simbol pentru comunitate. Ne-am dori o colaborare cu autoritățile, însă nu putem accepta acest abuz”, a declarat preotul Radu Herțeg, pentru ZiarulAmprenta.ro.

enter image description here

Foto Sea Press

Părintele Radu Herțeg a mai adăugat că, deși au fost semnalate intențiile autorităților, nu au primit niciun document oficial până cu doar câteva zile înainte de demolare.

De asemenea, enoriașii au încercat să opună rezistență la demolare, susținând că acest proiect ar putea masca intenția autorităților de a construi blocuri sau un supermarket în locul capelei, iar nu un parc, așa cum este susținut oficial.

În urma cererii preotului, la fața locului au fost solicitate echipaje de poliție pentru a asigura ordinea și a gestiona situația tensionată. Șerban Toader, directorul adjunct al Poliției Locale Constanța, a sfirmat că demolarea este în conformitate cu legea, având în vedere că această anexă a fost construită fără autorizațiile necesare.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanta legală a parohiei, Toader a confirmat că lucrările de construcție ale capelei nu respectau reglementările de urbanism și au fost realizate ilegal pe terenul aflat în proprietatea municipalității.

În același timp, Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” a anunțat că va contesta legalitatea demolării și va solicita protejarea drepturilor lor în instanță.

Mesajul transmis de Primăria Constanța

Primăria Constanța a transmis punctul de vedere oficial cu privire la demolarea construcțiilor de la Parohia Sfântul Antonie cel Mare, autoritățile precizând că respectivele construcții ar fi întârziat edificarea parcului din zonă.

enter image description here

Foto Sea Press

Redăm, în continuare, întregul mesaj transmis de Primăria Constanța:

„În această dimineață, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au demarat desființarea pe cale administrativă a construcțiilor ridicate în mod abuziv de Parohia Sfântul Antonie cel Mare pe un teren aflat în proprietatea municipiului Constanța, pe str Ștefăniță Vodă.

Este vorba despre: casa mortuară în suprafață de aproximativ 182 mp, un gard în suprafață de aproximativ 123 ml, platforme betonate în suprafață de aproximativ 367 mp și clopotniță.

Este regretabil că s-a ajuns la această situație, dar de mai bine de un an și jumătate, reprezentanții Primăriei Constanța au înștiințat Parohia Sfântul Antonie cel Mare despre aceste aspecte. De asemenea, parohia a fost notificată despre toate etapele legale parcurse de Primăria Constanța pentru demolarea pe cale administrativă a construcțiilor nelegale. Din păcate, reprezentanții Parohiei Sfântul Antonie cel Mare nu au luat nicio măsură.

Eliberarea terenului de aceste construcții nelegale este necesară pentru derularea proiectului inițiat de Primăria Constanța „Amenajare spațiu public situat la intersecția str. Soveja cu str. Ștefăniță Voda-amenajare peisagistica-parc Soveja și reconfigurare circulație”.

Din cauza acestor construcții ridicate în mod abuziv, fără nicio autorizație de construire, pe terenul care aparține municipalității, lucrările la viitorul parc au fost sistate încă din data de 17.05.2024. Lucrările din cadrul proiectului au continuat în zona care viza resistematizarea rutieră, dar nu și în zona bisericii.

După eliberarea terenului, lucrările la parc vor fi reluate. Amânarea acestor măsuri ar fi pus în dificultate intregul proiect. Menționăm că noul parc va integra din punct de vedere arhitectural biserica Sf. Antonie cel Mare care are o arhitectură deosebită“.

Nota ABC Ortodox: Doamne, luminează-i pe cei care au participat la acest sacrilegiu, să își ceară iertare, să se pocăiască, în adevăratul sens al cuvântului, pentru acest sacrilegiu, până nu e prea târziu! Frica de Dumnezeu este începutul înțelepciunii!

Citește și - Te va face să lăcrimezi mărturia cutremurătoare a pr. Ioan Istrati despre ÎPS Teodosie: Asta face de 5 ani / ABC Ortodox subscrie la această descriere adevărată

Citiți și - Ghid de supraviețuire ortodox! Să fim atenți la acestea pentru că e o luptă pe viaţă şi pe moarte cu lumea anticreştină care „este mult prea prezentă în vieţile noastre” azi

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.