România e ortodoxă! Moaștele Sf. Pantelimon au ajuns la Iași, la pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Credincioșii care sosesc în aceste zile binecuvântate la Iași cu prilejul hramului Sfintei Parascheva au ocazia să se închine și la moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon. Sfintele moaște au fost aduse de o delegație din Grecia, condusă de părintele Nikodimos Rantsios, delegatul starețului Partenie de la Mănăstirea „Sfântul Pavel" din Muntele Athos.

Citește și articolul - Minunea care te va uimi. O doctoriță a mărturisit totul despre cum au intervenit Sfântul Pantelimon și Sfântul Luca al Crimeii într-un caz pe viață și pe moarte

Conform reprezentanților Arhiepiscopiei Iașilor, anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.

Aceștia au dorit să ofere pelerinilor care ajung la Iași, la mijlocul lunii octombrie, bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg, adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli.

După slujba de mulțumire săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul în Catedrala Mitropolitană, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat pelerinilor un cuvânt de binecuvântare:

După o tradiție care are deja un anumit număr de ani, pentru sfântul pelerinaj al Sfintei Maicii noastre Parascheva, sunt aduse din țară sau dinafara țării sfinte moaște, pentru a mări bucuria pelerinilor care vin la Iași – să se închine în fața raclei Sfintei Parascheva, să aibă și o altă bucurie, în mod special pentru sfinții care sunt spre închinare în diferite părți ale lumii ortodoxe, iar accesul multora dintre creștinii noștri este mai greu.

enter image description here

De aceea, ne bucurăm să avem, în acest an, binecuvântatele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, tămăduitorul de boli, sfinte moaște care se află în Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Sfântul Munte Athos. Cu atât mai mult, este bucuria pelerinelor care nu pot merge spre închinare în Sfântul Munte Athos, să aibă posibilitatea să se închine împreună cu pelerinii bărbați la sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. [...]

Astfel, în aceste zile, pelerinii din Iași, din Moldova, din țară sau dinafara țării, au posibilitatea aici, la Iași, să-L cinstească pe Marele și Milostivul Dumnezeu, prin intermediul sfinților Săi, Sfânta Parascheva și Sfântul Mare Mucenic Pantelimon.

Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, înțeleg, poate, mai bine, că darul sfințeniei nu este un dar spre care creștinii nu pot să tindă, ci poate doar pentru cei mai buni dintre creștinii de altădată și nădăjduim că sunt și astăzi creștini care încearcă să se ridice la adâncimea și înălțimea sfințeniei Sfintei Parascheva, a Sfântului Pantelimon și a tuturor sfinților care împodobesc cerul și pământul.

Pelerinii, apropiindu-se de sfintele moaște, au ocazia să înțeleagă, în duh de smerenie, unde suntem noi pe pământ și unde ar trebui să fim, adică la înălțimea Sfinților lui Dumnezeu. Și chiar dacă, datorită neputințelor noastre sau prea multelor noastre păcate, nu ajungem acolo, sfinții ne cheamă să tindem spre această tânjire, acest dor, această dorință a noastră de a ne apropia de sfinți.

Chiar dacă rămânem încă foarte departe de sfințenia lor, ea este bine-plăcută lui Dumnezeu pentru că El vede gândul nostru, duhul nostru și ochii noștri privind spre sfințenia sfinților, ca să ne bucurăm și noi de o picătură, de o fărâmitură din darurile cu care Dumnezeu i-a împodobit și i-a binecuvântat pe sfinții Săi.

De asemenea, părintele Nikodimos Rantsios a transmis la rândul său un gând de recunoștință, către pelerini și către cei prezenți în catedrală:

Aducem slavă lui Dumnezeu, Celui în Treime lăudat, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, pentru că ne-a învrednicit să răspundem cererii sfinte a Înaltpreasfințitului Părinte și Arhipăstor al frățiilor voastre. S-au început procedurile de a putea veni aici cu sfintele moaște și acest lucru, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan s-a îngrijit să se întâmple din timp, pentru că prezența noastră aici se datorează binecuvântării multiple: a conducerii Sfântului Munte și a Patriarhului Ecumenic, de care aparținem.

Toate acestea s-au săvârșit din timp, la inițiativa și cu osteneala Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Astfel încât, în aceste zile sfinte, când se află în sărbătoare această întreagă regiune, fiind sărbătoarea Sfintei Parascheva, închinătorii se pot închina și sfintelor moaște ale Sfântului Pantelimon. [...]

Este o mare binecuvântare pentru noi să fim aici, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, care și-a avut originea din suburbia Constantinopolului. Este, așadar, o binecuvântare ca sfânta să prăznuiască acest an împreună cu Sfântul Pantelimon, la inițiativa și cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit, a cărui origine este ceva mai puțin mai departe de originile Sfintei Parascheva.

În partea de răsărit a cetății Constantinopolului este Nicomidia, locul de origine al Sfântului Pantelimon, iar în partea de apus s-a născut Sfânta Parascheva, cea care mijlocește pentru această cetate, pentru țara aceasta și pentru întreaga Ortodoxie.

Mulțumim foarte mult IPS Părinte Mitropolit, care ne-a oferit acest prilej, și vă dorim să aveți un pelerinaj binecuvântat! Sfânta Parascheva și Sfântul Pantelimon să ne ajute și să mijlocească pentru noi! Amin!

Întregul program al hramului din acest an poate fi consultat pe Portalul Doxologia.ro. Totodată, reamintim că toate evenimentele dedicate hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor fi transmise LIVE pe rețelele de socializare ale site-ului nostru.

Citește și - Din minunile Sfântului Pantelimon: Cum și-a recăpătat vederea un bărbat

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.