''Martirul Unirii'', film documentar de excepție, un omagiu adus memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga - Video

Televiziunea Trinitas TV a Patriarhiei Române anunţă încheierea cu succes a proiectului 'Martirul Unirii', documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga, finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Citește și - Îndemnul pr. Iustin Pârvu pentru noi, cei de astăzi! Ne-a spus clar ce va aduce peste România canonizarea Sfinților Închisorilor

Desfăşurat în perioada iunie - octombrie 2024, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universităţii de Stat din Moldova şi TVR Moldova.

Proiectul a constat în realizarea şi promovarea unui film documentar dedicat memoriei Protoiereului Alexandru Baltaga (14 aprilie 1861 - 7 august 1941), unul dintre artizanii Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 şi martir al Ortodoxiei româneşti

Protoiereul Alexandru Baltaga a trecut recent în rândul sfinţilor prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, transmite, marţi, sursa citată.

Filmul 'Martirul Unirii', regizat de Mara Ionescu, reconstituie biografia inspiraţională a unui sfânt ortodox basarabean şi erou al istoriei naţionale, deportat şi ucis în închisoarea din Kazan pentru 'vina' de a fi votat Unirea Basarabiei cu România şi pentru activităţile incomode regimului sovietic prin care a promovat constant şi energic idealul unităţii naţionale şi spirituale a poporului român în spaţiul Moldovei de dincolo de Prut.

Premiera filmului documentar a avut loc la Cinematograful Odeon din Chişinău, în data de 27 septembrie, în prezenţa reprezentanţilor Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, a partenerilor proiectului şi a peste 300 de participanţi..

Filmul a difuzat, în premieră, simultan, de către TVR Moldova şi Trinitas TV în data de 28 septembrie. Materialul va fi utilizat ca instrument de catehizare în parohiile Mitropoliei Basarabiei şi ca resursă educaţională pentru studenţii Universităţii de Stat din Moldova şi pentru profesorii din şcolile şi liceele de pe teritoriul Republicii Moldova.

Filmul documentar 'Martirul Unirii. Sfântul Preot Mucenic Alexandru din Basarabia' este disponibil spre vizionare pentru publicul larg pe site-ul dezvoltat în cadrul proiectului: martirulunirii.Trinitas.tv.

Citește și - Pr. Iustin Pârvu ne spune de ce trebuie canonizați ''Sfinții închisorilor''! - Video

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.