Sf. Tatiana diaconița (12 Ianuarie) și leul

Lumina adevărului și viața în credință – Sfânta Tatiana și leul – Adevărata credință îți dă putere de a lupta.

„Sfânta Tatiana era fiica unui bărbat roman vestit, care era creștin în taină. Ajungând la vârsta potrivită, ea a fost numită diaconiță (femeie care îndeplinea anumite ceremonii în cadrul bisericii și îngrijea bătrânii și bolnavii).

În anul 226, în timpul unei prigoane împotriva creștinilor, tânăra a fost prinsă. Tatiana a fost dusă într-un templu păgân, dar a refuzat cu hotărâre să aducă jertfe zeului Apollo. Atunci a fost supusă unor chinuri îngrozitoare.

Chinurile îndurate din cauza alegerii sale

La scurt timp după ce sfânta a început să fie bătută cu bețe de fier, călăii au început să-l roage pe judecător să dea ordin să înceteze chinuirea, deoarece ei se răneau mai mult decât mucenița în timp ce o loveau.

Tatiana se ruga ca Dumnezeu să le descopere chinuitorilor săi lumina adevărului. Și, deodată, călăii au văzut patru îngeri care o înconjurau pe sfântă. Atunci au refuzat să continue torturile, iar la întrebarea mirată a judecătorului au răspuns că sunt creștini. După acestea toți opt au fost chinuiți până la moarte și au primit baia botezului în propriul sânge.

Leul nu-i face nimic Sfintei Mucenițe Tatiana

Atunci tânăra a fost scoasă pe arena circului, unde a fost slobozit un leu fioros. Însă leul se alinta pe lângă sfântă și îi lingea picioarele. Judecătorul s-a gândit că Tatiana are puterea de a face vrăji și a poruncit să i se taie părul, crezând că odată cu pierderea părului ea se va lipsi și de puterea vrăjitorească.

https://abcortodox.ro/content/images/20240112082101-sfanta%20tatiana%202.jpg

Tatiana a fost tunsă și întemnițată în templul lui Zeus. Însă atunci când preoții păgâni au venit a treia zi împreună cu poporul în templu, ei au văzut că statuia lui Zeus fusese spartă în bucăți, iar Tatiana era bucuroasă.

Judecătorul a poruncit ca sfânta să fie ucisă și a fost tăiată cu sabia. Împreună cu ea a fost ucis și tatăl său, romanul creștin.” Prietenia minunată – Povestiri, Editura Egumenița, 2014”.

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.