Icoane unicat cu Sfânta Parascheva

'Pentru că au început zilele astea serbările Iașului și sărbătoarea Cuvioasei Paraschiva -ocrotitoarea Moldovei si a Bucovinei va prezint două icoane....

Icoane unicat cu Sfânta Cuvioasă Parascheva

Biserica cuprinde reprezentări pictate și icoane unicat cu Ocrotitoarea Moldovei care pot fi admirate deasupra ușii de la intrare.

Demn de amintit sînt două icoane din șirul celor care înfățișează credincioșilor nevoința pămînteană și minunile săvîrșite de către Cuvioasa Parascheva, ambele pictate cam în aceeași manieră, fără precedent în iconografia ortodoxă românească.

Aceste lucrări unicate pot fi admirate deasupra ușii de la intrare, în pridvor.

Icoana, care datează din 1550, o înfățișează pe Cuvioasa Parascheva, cu Sfînta Cruce în mîna dreaptă, stînd pe un tron precum o împărăteasă, iar deasupra creștetului doi îngeri îi așează o coroană. Alături de aceasta se mai află o altă pictură, realizată în secolul XIX.

De obicei Maica Domnului si Mântuitorul Hristos apar astfel în icoane!

Icoana se află la Roman în biserica Precista Mare ctitorie a doamnei Ruxandra Rareș văduva domnitorului Alexandru Lăpușneanu.

Biserica fost construită pe locul unei biserici mai vechi', a scris pr. Teodor Ciurariu, pe Facebook.

enter image description here

enter image description here

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.