În conștiința Mănăstirii Simonos Petras, ctitorul ei, domnitorul Mihai Viteazul, este considerat un om sfânt, părinții simonopetriți așteptând inițiativa Bisericii Ortodoxe Române în legătură cu trecerea sa în calendar, pentru a-l cinsti după cuviință și în Sfântul Munte Athos, a declarat, pentru Ziarul Lumina, părintele arhimandrit Elisei Raptis, starețul mânăstirii.
Urmare a binefacerilor lui Mihai Viteazul săvârșite în Sfântul Munte Athos, numele marelui voievod este și astăzi pomenit cu mare cinste în mănăstirile athonite. Părinții aghioriți amintes cu multă bucurie despre cel care și-a pus țara în slujba creștinătății, dovedind prin fapte dragostea și fidelitatea sa față de Mântuitorul Hristos, notează sursa citată.
„În conștiința Mănăstirii Simonos Petras, ctitorul ei, domnitorul Mihai Viteazul, este considerat un om sfânt. Această cinstire este adânc întipărită în conștiința mănăstirii noastre.
În fiecare an săvârșim parastasul ctitorilor la sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Când avem privegherea în cinstea Sfinților Arhangheli, facem colivă și săvârșim parastasul voievodului Mihai, în calitate de ctitor.
Firește că domnitorul ocupă un loc aparte în istoria și viața Mănăstirii Simonos Petras, de unde și această cinstire a lui aici.
Veți auzi numele său și atunci când ieșim cu Cinstitele Daruri în centrul bisericii și pomenim. Unul dintre cei care se pomenesc în fiecare duminică, la fiecare priveghere, în orice împrejurare și la fiecare parastas este Mihai Voievod.
Noi avem această conștiință că este binefăcătorul mănăstirii, dar și omul pe care, datorită vieții sale de mărturisitor și apărător al Ortodoxiei, îl considerăm sfânt.
De altfel, noi, părinții simonopetriți, așteptăm inițiativa Bisericii Ortodoxe Române în legătură trecerea sa în calendar, pentru a-l cinsti după cuviință și aici în Sfântul Munte Athos”, a spus Arhimandrit Elisei Raptis.
Mărturie a cinstirii de care se bucură Mihai Viteazul în Mănăstirea Simonos Petras din Sfântul Munte Athos stă și faptul că portretul domnitorului român a fost pictat de părinții simonopetriți în două locuri din biserica mare, precum și în trapeza și în arhondaricul așezământului monahal.