Sfânta Veronica este pomenită de Biserica Ortodoxă pe 12 iulie. Sfânta Veronica este femeia pe care Mântuitorul Iisus Hristos a vindecat-o de curgerea sângelui. Mai târziu, tot Veronica va fi aceea care va întinde Mântuitorului o mahramă, spre a-și șterge chipul îndurerat, în drumul Lui spre Golgota.
Potrivit tradiției creștine, chipul Mântuitorului s-a întiparit pe mahrama sfintei. Veronica este un nume compus din două cuvinte, unul de origine latină ("vera", adica "adevărat") și altul de origina greacă ("eikon", adică "icoană" sau "chip"). Prin alăturarea celor două cuvinte se obține un nume ce înseamnă "Adevărata Icoană" sau "Adevăratul Chip".
Acest nume trimite, în mod evident, la chipul Mântuitorului, imprimat pe mahrama sfintei. Veronica, sfânta din Sfânta Scriptură. "Și iată o femeie cu scurgere de sânge de doisprezece ani, apropiindu-se de El pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui. Căci zicea în gândul ei: Numai sa mă ating de haina Lui și mă voi face sănătoasă; iar Iisus, întorcându-Se și văzând-o, i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit.
Și s-a tamaduit femeia din ceasul acela" (Matei 9, 20-22). "Și, pe când se ducea El, mulțimile îl împresurau și o femeie, care de doisprezece ani avea scurgere de sânge și cheltuise cu doctorii toată averea ei, și de nici unul nu putuse să fie vindecată, apropiindu-se pe la spate, s-a atins de poala hainei Lui și îndată s-a oprit curgerea sângelui ei. Si a zis Iisus: Cine este cel ce s-a atins de Mine? Dar toți tăgăduind, Petru și ceilalți care erau cu El, au zis: Învățătorule, mulțimile Te îmbulzesc si Te strâmtorează și Tu zici:
Cine este cel ce s-a atins de mine? Iar Iisus a zis: S-a atins de Mine cineva. Căci am simțit o putere care a ieșit din Mine. Și, femeia, văzându-se vădita, a venit tremurând și, căzând înaintea Lui, a spus de față cu tot poporul din ce cauza s-a atins de El și cum s-a tămăduit îndată. Iar El i-a zis: Îndrăznește, fiică, credința ta te-a mântuit. Mergi în pace" (Luca 8, 42-49).
Sfânta Veronica s-a născut in localitatea Banias (Paneas), cunoscuta și sub denumirea de "Cezareea lui Filip", undeva la poalele Muntelui Hermon, în partea nordica a Țării Sfinte. Localitatea natală a sfintei era capitala întemeiată de fiul lui Irod cel Mare, la baza sudică a Muntelui Hermon, în partea nordică a Paslestinei, în sudul provinciei Siria.
Cezareea lui Filip se afla la aproape 200 de kilometri mai la nord de Ierusalim și la 40 de kilometri de Marea Galileei. Sfânta Veronica a fost tămăduită de Mântuitorul Iisus Hristos de o boala femeiasca, după 12 ani de suferință.
Se spune că, atât în semn de mulțumire și slavă adusa Lui Dumnezeu, cât și în semn de aducere aminte de binefacerea primită, Sfânta Veronica ar fi turnat o statuie de bronz ce-L reprezenta pe Mântuitorul, ținând mâna unei femei îngenunchiate înaintea lui.
Sfanta ar fi așezat statuia în fața casei ei, iar la baza acesteia se spune că se afla o planta ce oferea tămăduire de orice boală. Potrivit unei tradiții apusene, Sfanta Veronica (Berenice) este acea femeie care a șters cu o mahramă fața îndurerată a lui Iisus Hristos, pe când Acesta era dus spre Golgota. Chipul lui Hristos ar fi rămas astfel imprimat pe mahrama, care a fost considerata apoi "prima icoana nefacută de mâna omenească".
Această pânză minunata s-a pastrat multă vreme, ea fiind cunoscuta mai ales ca "Sfânta Mahrama". Pe data de 16 august, deși nu are nici o atestare evanghelică sau apostolică, Biserica Ortodoxa sarbatorește Sfânta Mahrama a Domnului. Ducând o viață sfântă, după multe nevoințe duhovnicești, Sfânta Veronica a adormit în pace, mutându-se la Domnul.
Rugaciune către Sfanta Veronica
"Folositoare calda câștigându-te pe tine, ne rugăm ție, noi, nevrednicii, și ca ceea ce ai arătat chipul lui Iisus Hristos, dăruiește-ne sa-L vedem si noi, în viața cea vesnică ca să te cinstim și să-ți cântăm: Bucură-te, Veronica, mironosița lui Hristos!
O, preamilostiva Sfânta Veronica, care te-ai învrednicit de minunea cea nespusă a primirii Sfintei Mahrame, primește acum și această rugăciune ce-ți aducem ție și aprinde întru noi flacăra iubirii de Dumnezeu, Mântuitorul nostru, ca împreună cu tine să ne învrednicim a cânta în Împărăția lui Dumnezeu: Aliluia!"
La mulţi ani tuturor celor care poarta numele acesta atât de frumos VERONICA!