Părintele Calistrat de la Mănăstirea Vlădiceni din Iași propune tinerilor căsătoriți să ofere bisericii 10% din darul de nuntă.
Părintele vine cu argumente pertinente, logice, normale, atât din Sfânta Scriptură, cât și din lume, subliniind că se cheltuie sume mari pentru organizarea nunții, din punct de vedere lumesc, dar pe Dumnezeu cum îl cinstim?! subliniind - cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă!
„Ai citit în Scriptură ce înseamnă zeciuiala? Că 10% din ce câștigi trebuie să dai la biserică? Da, ei, acuma, mă ascultă-mă: cât a costat rochia miresei?
2.000 - 3.000 euro da?! cât înseamnă? 150 milioane... cât o costa muzica? 100 de milioane... cât a costat fotograful? 50 de milioane... cât a costat coregrafia? 100 de milioane... cât a costat tot aici? Ce aveți voi?
Șampanii, mese, povești? Toată asta? 100 de milioane da, cât costă masa la restaurant? 200 - 300 de milioane.. da, deci vă ridicați undeva aproape la un miliard de investiții cu nunta... Cel puțin 20.000 euro i-ați tocat?
Păi adică eu nu înțeleg un lucru: L-ați luat pe Dumnezeu de prost?! El e ultimul fraier la care ați venit să vă dea harul, după ce voi ați cheltuit atâtea lucruri, care de-a 2-a zi nu mai sunt valabile?!
Rochia o arunci, mâncarea ai mâncat-o, banii i-ai cheltuit? Restaurantul l-ai părăsit, florile s-au veștejit, sticlele goale le-ai aruncat și toată povestea s-a terminat. Dar cununia de la Dumnezeu rămâne! Aia e cea mai importantă“, a declarat părintele Calistrat Chifan.
La începutul anului 2022 a spus că jumătate din sumă câștigată de călugări trebuie să fie donată mănăstirii pe care o slujește.
„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. (...) Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit. Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânare, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei”, a explicat părintele Calistrat Chifan.