Când începe Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Nu se fac nunți și botezuri timp de 17 zile

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe pe 12 iunie și se desfășoară pe o perioadă de 17 zile. Durata acestui post variază în funcție de data la care sunt celebrate Sfintele Paști. Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt sărbătoriți în fiecare an pe 29 iunie. În acest an, sărbătoarea va coincide cu o zi de joi, adică pe data de 28 iunie, fiind ultima zi a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe în lunea următoare după Duminica Tuturor Sfinților sau prima Duminică după Rusalii. Deoarece data Paștelui variază în fiecare an, având în vedere că Praznicul Cincizecimii este calculat în funcție de data Paștilor, durata și data exactă a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel pot să difere.

O excepție de la această regulă are loc atunci când Sfintele Paști cad după data de 1 mai. În acest caz, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe înainte de Duminica Tuturor Sfinților și are o durată minimă de șapte zile. Această decizie a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în iunie 2015.

Poporul cinstește pe cei doi apostoli prin perioada de post care precede sărbătoarea lor, ca o recunoaștere a rolului lor decisiv în păstrarea și răspândirea creștinismului. În timpul acestui post, oamenii se abțin de la consumul de alimente de origine animală, își intensifică rugăciunile, practică pocăința și citesc scrierile celor doi apostoli. De asemenea, încearcă să imite virtuțile exemplare pe care aceștia le-au manifestat.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este considerat un post ușor datorită posibilității de a consuma pește în 7 din cele 17 zile, când este permisă dezlegarea. De asemenea, în această perioadă a anului, abundă legumele și fructele autohtone. În zilele de 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 există dezlegare pentru consumul de pește.

De asemenea, în această perioadă a Postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu se fac nunți, botezuri sau cumetrii, precum în toate celelalte posturi din timpul anului. Postul reprezintă o perioadă incompatibilă cu petrecerile care au loc cu ocazia acestor evenimente.

Sfântul Apostol Petru, cunoscut anterior ca Simon, era un pescar din Betsaida, situată la Marea Galileei. El era fratele Sfântului Apostol Andrei, „cel întâi chemat” la slujirea credinţei. Petru era cel mai în vârstă dintre cei doisprezece Ucenici și adesea vorbea în numele Apostolilor, rugând pe Învățătorul să le dezvăluie tainele credinței.

Sfântul Apostol Pavel, cunoscut anterior ca Saul, era un om instruit, fiind fariseu și rabin în religia iudaică. El a fost ucenicul lui Gamaliel și avea o cunoaștere vastă a învățăturilor timpului său. Numele său de naștere era Saul și provenea din Tarsul Ciliciei.

Prin autoritatea acordată de sinedriu, Pavel a persecutat în mod brutal pe cei care mărturiseau credința în Hristos și răspândeau vestea Învierii Sale. În timpul călătoriei sale către Damasc, unde intenționa să-i prindă pe creștinii de acolo Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat, şi a crezut în El, lepădând rătăcirea în care trăise până atunci.

enter image description here

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.