'SCRISOARE ADRESATĂ SFÂNTULUI SINOD ÎN VEDEREA REACTIVĂRII MITROPOLIEI TOMISULUI
Preafericirea Voastră, Înaltpreasfințiți Părinți Mitropoliți, Înaltpreasfințiți Părinți, Preasfințiți Părinți,
Mă adresez înaintea eminențelor voastre, mai întâi ca o simplă credincioasă, iar mai apoi ca o fostă studentă și ca o viitoare mamă de COPII, BUNICĂ DE NEPOȚI și STRĂBUNICĂ DE STRĂNEPOȚI care vor studia istoria țării noastre, printre care și a Dobrogei! De asemenea, mă adresez și în numele tuturor credincioșilor dobrogeni, dar și a celor iubitori de Dobrogea!
Înaintea noastră, deși academicieni și oameni de știință s-au străduit să vă argumenteze ISTORIC necesitatea REACTIVĂRII MITROPOLIEI TOMISULUI, Sfântul Sinod a negat și a respins într-o modalitate mojică această solicitare, printre care amintintește datorii ale Arhiepiscopiei Tomisului față de Patriarhie!
Vă reamintesc, Preafericirea Voastră, ceea ce afirmați în urmă cu aproximativ 9 ( NOUĂ ) ani de zile : “ DAI UN BAN, DAR CUMPERI CEVA FRUMOS! “ (https://m.youtube.com/watch?v=aCgnoO62UdE... ) Mergeți, oare, pe aceeași idee și în acest context?! ( Mitropolia Tomisului)
Vă rugăm, asigurați-ne că achitarea acelor datorii ale Arhiepiscopiei Tomisului către Patriarhia Română ar lăsa loc REACTIVĂRII MITROPOLIEI TOMISULUI! Credincioșii dobrogeni sunt dispuși să facă o chetă pentru volatizarea acestui impediment.
Vă reamintesc, Preafericirea Voastră, cât de apreciată era Biserica Ortodoxă Română și câtă greutate avea pe vremea Vrednicului Patriarh Teoctist, care avea în plan reactivarea acestei Mitropolii pe care o tot ocoliți! Vă îndemn pe toți să examinați evoluția ( mai mult INvoluție ) Bisericii Ortodoxe Române din anul 2007 ( anul înscăunării Preafericitului Patriarhului Daniel ) până în prezent! Veți găsi cât mai multe asocieri ale Bisericii CU BANUL și AROGANȚA, veți descoperi cât mai mulți creștini care au renunțat la credință, la biserică, la tradiția ortodoxă.
Oare câți Arhierei și Episcopi nu se cofruntă aproape săptămânal cu ofense, ocară și acuzații legate de BANII pe care îi (n-)au. Toate acestea s-au tot înălțat începând cu anul 2007. Asocierea Bisericii cu virtuțile lui Hristos ( teologice și morale ) s-a diminuat o dată cu trecerea la Domnul a Vrednicului PF Teoctist! De asemena, în răspunsul Patriarhiei ( vis-a-vis de MITROPOLIE ) se arată:
“ Eparhia care solicită o astfel de ridicare în rang trebuie să dovedească mai întâi statornicie, bună organizare și bună administrare (….) servind drept exemplu pozitiv pentru eparhiile vecine. “
Vă reamintesc că ACTUALUL purtător de cuvânt, Vasile Bănescu, și-a mărturisit un dispreț față de Biserică prin 2005 de care nici măcar tangențial nu a încercat să se dezică.
Anume : “Mi se pare teribila aceasta ispita a construirii exclusiv “in afara”. Obsesia ridicarii cu orice pret a catedralei mantuirii (colective?) a neamului mi se pare, si ea, un simptom ingrijorator in contextul evident al absentei bisericilor putin mai modeste din noile sau extinsele cartiere urbane sau in cel al lasarii in paragina a refacerii picturii Bisericii Domnesti din Curtea de Arges si a multor manastiri din Bucovina, de care ni se aminteste totusi constant intr-un clip TV persuasiv. “
“Clasica ierarhie ortodoxa in trei trepte (diacon, preot, episcop) e de mult desueta in realitatea imediata a mediilor oligarhiei ecleziastice. Exista multe alte “trepte” neoficiale, dar atat de vizibile prin influenta si aroganta, de la cea de portar al palatului patriarhal, la cea de preot-consilier pe problema nimicului absolut. Nepoti de preoti-profesori si de episcopi, oameni cu reale abilitati de sofer, strabat rapid peste tot, frizand omniprezenta in diverse sinecuri. “ sursa : https://revista22.ro/.../pervertirea-spatiului...
Tot ceea ce acuză actualul purtător de cuvânt al întregii Biserici în acest articol de mai sus aduce mult cu TOATE argumentele înșirate de Patriarhie pentru care NU se poate reactiva o MITROPOLIE. ( anume : dezorganizare , nesupunere, problemele de natură administrativă ș.a.m.d. )
Luând seama acestor argumente și declarației domnului Vasile Bănescu, Patriarhia Română NU ar mai trebui să activeze în prezent. Ar trebui desființată imediat! De ce vă contraziceți, Preafericirea Voastră?! “…servind drept exemplu pozitivă pentru eparhiile vecine…” Vă aduc la cunoștință, Preafericirea Voastră, că Arhiepiscopul Tomisului este un model PENTRU TOȚI IERARHII! Nu eu spun acest lucru, ci Ierarhii o arată prin fapte.
Din perioada p*ndemiei (perioadă care a fost un start al hărțuirii Arhiepiscopului Tomisului de către domnul Vasile Bănescu, care afirmă că își concepe singur răspunsuri răspunsurile pentru presă, de unde reiese ca Patriarhul e degeaba Patriarh… “ Eu îmi concep singur răspunsurile pentru presă. “ https://evz.ro/laicul-imaginea-bisericii-ortodoxe-romane... ) credința și dragostea Înaltpreasfințitului Teodosie față de biserică au fost tot mai evidențiate!
Apropierea Înaltpreasfinției sale față de credincioși în mediul online a reprezentat un exemplu pozitiv pentru majoritatea ierarhilor (ca exemplu: Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, care a devenit mult mai activ în mediul online nu cu mult după ce credincioșii s-au arătat mulțumiți sufletește datorită dialogului online permanent al IPS Teodosie;
Arhiepiscopul Calinic al Sucevei, care imediat după venirea Înaltpreasfinției sale a înviat site-ul Arhiepiscopiei Sucevei, plus adaosul secțiunii “ Răspunsul Ierarhului “ asemănător cu emisiunea Arhiepiscopiei Tomisului, numită pe atunci “ Cuvântul Ierarhului “ ș.a.m.d. )
Vă aduc la cunoștință, Preafericirea Voastră și dragi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, faptul că Ierarhul Tomisului se roagă pentru mii de oameni. Pomenirile din timpul Sfintei Liturghii Arhierești durează cel puțin jumătate de ceas. ( https://fb.watch/kRV6mLm_bH/ )
Vă reamintesc că Dobrogea avea 3-4 mănăstiri și biserici la venirea IPS Teodosie aici! În prezent, IPS Teodosie este cititor a peste 50 de mănăstiri și 300 de Biserici! Să nu mai spun de centrele de ajutorare pentru bătrâni și orfani!
“ IPS Teodosie a împodobit Dobrogea de moaște “ spunea Părintele Arsenie Papacioc. “ Cine iubeşte banii nu se va sătura de bani, iar cel ce iubeşte bogăţia nu va avea parte de rodul ei. Şi aceasta este deşertăciune! “ Ecclesiastul 5:10
Așa că, Preafericirea Voastră, lăcomia este un păcat! Vă lăcomiți să abandonați Dobrogea doar DIN DENUMIRE! (Mitropolia Munteniei și Dobrogei )
Când ați fost ultima oară în Dobrogea, Preafericirea Voastră?! Vă invităm să admirați toată lucrarea Înaltpreasfințitului Teodosie de aici! Nu mai luați în vedere lipsurile! (datoriile lumești în bani ) Veniți să vedeți ce bogății a pus IPS Teodosie în valoare aici!
V-aș da exemple, dar nu va mai avea sfârșit scrisoarea mea!
Pe lângă funcția de Patriarh, aveți și funcția de cadru didactic! Așa că, dacă NU judecați ca un patriarh, vă rog să gândiți ca un profesor: de ce să îngropăm istoria acestui ținut, când poate renaște deplin! Preafericirea voastră aveți această putere: de a reda viață unei COMORI! Refuzați să-I dați slavă lui Dumnezeu doar din lăcomie ?!
PF Teoctist a slujit lui Dumnezeu. Acest plan de a reînființa Mitropolia Tomisului a fost un gând venit din credința si dragostea față de Hristos și istoria Bisericii! Slujiți aceluiași Domn căruia I-a slujit si PF Teoctist, Preafericirea Voastră?!
Nu încurajați îngroparea vistieriei Dobrogei, mai ales vistieria lui Hristos ( Mitropolia Tomisului ) pentru că odată cu istoria se va uita și tradiția Bisericii Ortodoxe! Nu lăsați să fie dată uitării Mitropolia Tomisului!
Îmi doresc ca urmașii mei, dar și ai neamului românesc să studieze istoria corectă și reală a neamului, nu una manipualată de interesele materiale ale unui Patriarh care SE ARATĂ LACOM!
Spuneți că Sinodul a decis acele criterii pentru reactivarea unei Mitropolii?! Eu vă spun că întreaga Biserică MAI rezistă datorită unui singur CRITERIU: CREDINȚA POPORULUI! Popor pe care, din păcate, l-ați dezamăgit de la an la an în calitate de Patriarh.
Vă mai reamintesc faptul că Dobrogea, în special orașul Constanța, a fost întotdeauna în top atracții turistice pentru străini. Mulți dintre turiștii de afară, au venit în Dobrogea cu altă confesiune, însă au plecat acasă, în țara lor, BOTEZAȚI CREȘTIN-ORTODOCȘI. Datorită trăirilor și chemării către religia-mamă simțite în mănăstirile si bisericile întâmpinate în drumeția lor din Dobrogea. ( REPET: mănăstiri si biserici ctitorite de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului)
Iată că Preafericirea Voastră l-ați numit pe Sfântul Apostol Andrei “ocrotitorul tuturor românilor”. Sfântul Apostol Andrei și-a ales lăcaș PEȘTERA din satul Ion Corvin, județul Constanța. Un loc atât de important pentru țara noastră, aș zice eu, o simplă credincioasă, merită să facă parte dintr-o Mitropolie! ( https://basilica.ro/patriarhul-daniel-sfantul-apostol.../ ) Așa că, Preafericite Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințiți Părinți Arhiepiscopi și Episcopi, vă rugăm să ascultați măcar dorința credincioșilor, dacă cea a oamenilor de știință nu v-a interesat!
Până și politicienii sunt mai blânzi în astfel de situații: iau decizii după votul poporului. Chiar așa de ignorantă să fie BISERICA față de fiii ei duhovnicești?! Dacă este așa, vom ajunge să ne rugăm politicienilor. Doar ei ne ascultă cu mai mult interes decât Patriarhul și Ierarhii. Așa-i?! Sperăm să nu! De asemenea, până aici mi-am așezat cuvintele mele. ( Natalia Lorena Păun )
Urmează să citez și o parte din credincioși, dar și slujitori ai BISERICII PE CARE O PĂSTORIȚi : “Dobrogea este cea mai veche vatra crestineasca din tara noastra ,si prima biserica crestina si primi crestinii botezatii de SF AP Andrei si Filip, da e normal sa fie Mitropolie la Tomis , dar e o problema cu Mitropolitul Munteniei si Dobrogei. “ Gabriel Ciobanu
“PF Daniel sa lase orgoliile deoparte pentru ca istoria spune altceva: cetatea Tomis a aparut cu mult timp inaintea Moldovei! Bretanion, Marcus, erau ierarhi ai Tomisului cand Moldova nici nu aparuse ca stat! 1000 ani mai tarziu vorbim de viata bisericeasca in Moldova! Deci? ... “ Bogdan Nichitean - PREOT
“Intreaga Românie merită Mitropolie în Dobrogea apostolică.
De aici și în acest mod putem să începem să ne reclădim demnitatea, prin evidențierea adevărului istoric, care ne arată apartenența nobilă a poporului nostru la creștinismul primar. Destul am permis să fim huliți! Poporul nostru a supraviețuit prin ierahi si preoți luptători. Toți marii voievozi luptători, care au făcut față unor vremuri cumplite, au biruit având alături duhovnici luptători. Pentru Hristos. Pentru neamul românesc și Sfânta lui Biserică. Pentru pămantul sfânt.
Acum când nu mai avem conducători luptători, avem un arhiereu luptător. Acesta este adevărul, altul nu avem, iar adevărul, oricât ar încerca vrăjmașii să îl ascundă, nu poate fi ascuns.
Avem un arhiereu luptător - Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie. Dumnezeu să ne ajute să fie pus pe locul cuvenit. Ca să poată lupta cu si mai multă putere pentru recăpătarea demnității noastre. Pentru Hristos. Pentru neamul românesc și Sfânta lui Biserică. Pentru pământul sfânt. “ Cristina Leordeanu - donatoare activă pentru Catedrala Mântuirii Neamului
“Dacă se reactivează Mitropolia Tomisului, ca și vechime și importantă devine a doua în patriarhie. Este apostolică și avut episcopi trimiși la primele Sinoade Ecumenice. “ Adinei Popovici
“Pentru ca este un drept istoric al Romanilor Dobrogeni. Se cuvine acestui pământ apostolic dreptul la reactivarea Mitropoliei mai ales când sunt atâtea probe ,atâta istorie .. “ Manuela Bota
“Doamne ajuta la toata lumea ! Dobrogea este leagănul credinței noastre !
Un lucru nu poate fi însă negat : Dobrogea A fost reședința , în Antichitatea târzie și în Evul Mediu timpuriu , a celei mai vechi mitropolii de pe actualul teritoriu al Romaniei , cu sediu la Tomis și care purta numele provinciei de aici -Scythia Minor , extinzându-și autoritatea și dincolo de limitele istro - pontice.
De asemenea nu poate fi negat faptul că pământul Dobrogei a adăpostit mai mulți martiri din primele secole ale trăirii creștine, dintre care cel mai mult se remarcă cei de la Niculițel . Prezența Sfântului Apostol Andrei a este atestată atât prin intermediul mențiunilor autorilor antici, precum Origen și Eusebiu de Cezareea . “ Lupascu Gabriel Alexandru
“Vin si eu in sprijinul infiintarii Mitropoliei cu tot concursul si sprijinul , macar prin comment , insa sunt un pic sceptic avand in vedere lipsa celor 2 eparhii de Durostorum si Kaliacra! Plus ca ar trebui pt infiintare sa aiba in subordine minim 5 eparhii , ori aici e cam greut! Nu stiu daca episcopii din vecinatate ar ceda ceva!!! Totusi urez succes !! Doamne ajuta ne tuturor!!! “ Gubar P. Liviu
“ Aici s-au înființat pentru prima dată creștinismul prin venirea ucenicului mântuitorului nostru Iisus Hristos,Sf Andrei. Iar Dobrogea a înflorit cu Sf. Biserici și mănăstiri de când a venit IPS Teodosie în aceste ținuturi. Erau câteva mănăstiri când a venit sfințiia sa. “Vatajita Margareta
“ „Cel care cunoaște trecutul istoric al Dobrogei și a călcat mai îndelung pământul ei, observând oameni, locuri și lucruri, acela nu va lua drept exagerare, părerea că ea nu are samăn în Europa.” Acesta sunt spusele savantului Ion Simionescu , ce se regasesc in introducerea cărții sale:“ O țară din povești”.
Preafericirea voastră, ținutul dobrogean este unul unic atât prin frumusețile naturii, cât și ca latură spirituală. Cunoaștem că acest ținut, a fost străbătut si încreștinat de doi Apostoli ai Mântuitorului, Andrei și Filip, dar și faptul că acest tărâm a fost îmbibat cu sângele martirilor din primele veacuri creștine, la această încreștinare au avut parte si soldați, negustori si sclavi ce au poposit pe aceste meleaguri,si unde au întemeiat familii.
De asemenea, în provincia romană Scythia Minor (sec. III-VII), creștinismul este menționat în izvoare scrise și epigrafice prin activitatea martirilor, a episcopilor în 15 orașe mari, cea mai importantă eparhie fiind Tomisul, și a călugărilor, viața religioasă desfășurându-se în 40 de bazilici paleocreștine descoperite arheologic în sec. XX În încheiere, Preafericirea voastră, cunoașteți si dumneavoastră toate aspecte, de aceea va rugam sa redați Tomisului această distincție între toate celelalte eparhii ale Bisericii Ortodoxe Romane “ Mihai Alexandru Cerbu
“Pământul Dobrogei este pământ sfânt.Aici a călcat prima data Sfântul Apostol Andrei care a crestinat acest popor și apoi ajutat de Sfântul Apostol Filip care a rămas pe acest pamant timp de 20 de ani.Pamantul nostru al Tomisului este pământ Sfânt cu Mitropolie din sec IV.Avem un Ierarh vrednic de toată lauda,care își iubește poporul și trecutul stramosesc.Vrednic este!!! “ Cocias Nicolae
“Prima biserică atestată documentar este în Constanța în partea de sud est a cetății Tomis. “ Pintilei Teodorescu
“În Dobrogea , sa aflat prima Mitropolie , este cunoscută și de Sfinția sa Daniel . Din Dobrogea sa aprins lumina Ortodoxiei , Sf. Andrei ne-a binecuvântat și călăuzit pe cale cea adevărată , de pe meleagurile Dobrogene . Ar fi de drept să avem Mitropolia Tomisului . Doamne ajuta tuturor ! Amin Amin Amin “ Lounaria Mantzourani
“ IPS Teodosie este un ambasador al credinței creștine, promotor al păcii și al înaltelor valori morale creștin-ortodoxe cu un impact semnificativ în toată România și în lume, un luptător pentru împlinirea poruncilor ,pentru slava lui Dumnezeu! Oricând a avut o atitudine salvatoare pentru situații de criză! Dobrogea cu încărcătura istorică, religioasă și turistică merită să aibă Mitropolie ! “ Dorina Gherman
“ De la istorici stim că prima mitropolie a țării Românești a fost in DOBROGEA la Vicina și increstinarea tot in DOBROGEA a pornit. De ce nu se merită? “ BaBușcă Tanța
“Da merita reactivarea mitropoliei Dobrogea,din toate punctele de vedere, apară ortodoxia,iese la dialog, luptă pentru credința noastră ortodoxă. “ Tania Cioran
“ SFÂNTUL APOSTOL ANDREI A ÎNCEPUT INCRESTINAREA NEAMULUI NOSTRU ROMÂNESC DIN DOBROGEA! AICI SUNT ATESTATE CELEMAI VECHI DOCUMENTE SI MERITĂ SĂ FIE MITROPOLIE! VREDNIC ESTE PREABUNUL NOSTRU IPS TEODOSIE! DUMNEZEU SĂ-L ȚINĂ SĂNĂTOS ȘI SĂ-I DEA PUTERE! “ Daniela Ruja “ O reparație istorică care trebuie realizată cât mai curând! “ Lucian E. Costea
“ Acum, după ce ni s-a descoperit adevărul istoric, fără putință de tăgadă, cu documente și înscrisuri originale, cu toată munca eroică depusă de oameni iubitori de neam și țară, cu binecuvântarea neobositului nostru Arhiereu, nu văd ce piedici ar mai putea fi puse, în Reactivarea Mitropoliei Dobrogei, din moment ce, adevărul istoric spune că, în Dobrogea a fost Mitropolie! Păi, dacă a fost, de ce să nu mai fie? Dacă ne raportăm la ADEVĂRUL ISTORIC, eu, nevrednica, nu văd vreun motiv de ne punere în practică a acestui minunat ADEVĂR! Bunul Dumnezeu să ne asculte umilele noastre rugăciuni! “ Cristina Dinescu
“ Macar si pentru faptul ca a fost prima Mitropolie atestata documentar... in documentele de la Niceea... acolo sunt moastele Sf Andrei, cel ce a crestinat meleagurile romanesti....iar IPS Teodosie arata ca e un bun pastor .... “ Aurora Gherghina
“ Mulțumesc lui Dumnezeu pentru tot M-am născut român și prin activitatea mea am cunoscut romanii la ei acasă în Franța, Germania,Italia, Elveția,Spania etc,iar mai apoi Canada,SUA- Egipt-Turcia -Grecia Israel Românii nu au cotropit pe nimeni,dar peste tot au creat ,,consulate de spirit românești,, vezi Meteora, Sfânta Caterina-,Sinaia
Acum sunt martor la noile dovezi -documente ale dainuirii ortodoxiei sadita de Însuși Întâiul Chemat ...Apostolul Andrei
La anul 350 e.n. în Dobrogea Românii aveau Mitropolie în bua rânduială...prin comparație primul rege botezat în Franța a fost la anul 500,iar primul cneaz la anul 1000...cum spunea Parintele Iustin...,,Românii au fost dintotdeauna pe aceste meleaguri,, “ Șerban Popa
“ Pentru că, Dobrogea este primul tărâm încreștinat al acestei țări,iar în momentul acesta de confuzie e nevoie de un pastor care încă mai citează canoanele. “ Mihaela Miha “Trebuie reactivat pentru valoarea istorica, pentru încărcătură spirituala pe care o are! “ Mariana Bloju
“ Imi doresc din tot sufletul Reactivarea Mitropoliei Dobrogei deoarece a fost Mitropolie atestata documentar in documentele de la Niceea. Asadar ii revine titlu de Mitropolie pe care l-a avut si nimic mai mult! “ Mariana Mariana
“Adevarat S-a Inaltat! Dobrogea noastra apostolica, pamantul acesta sfintit, vatra crestinatatii noastre, merita sa fie reactivata Mitropolia Tomisului. Istoria trebuie sa isi continue cursul, chiar daca o buna perioada de timp a fost intrerupt, dovezile istorice sunt mai mult decat graitoare.Suntem alaturi de Ierarhul nostru iubit, IPS Teodosie, si sustinem ca Dobrogea sa isi recapete locul binemeritat pe care l-a avut de-a lungul istoriei! Bunul Dumnezeu sa ne ajute , sa ii daruiasca IPS Teodosie multa sanatate si putere sa poate pastori turma ce i-a fost incredintata aici pe acest pamant sfintit, sa ne calauzeasca pe calea mantuirii. “ Claudia Georgiana Enachescu
“ Da - cu reactivarea Mitropoliei Tomisului; pentru cinstirea Apostolului Andrei, ocrotitorul României, care a propovăduit pe teritoriul țării noastre, în Dobrogea. “ Viorica Radu
“ Pentru că dacii au fost încrestinati începând din malul MARII NEGRE , DIN DOBROGEA , PENTRU CA DE ACOLO SI A INCEPUT MISIUNEA SFANTUL ANDREI , FRATELE SFANTULUI PETRU !!! “ Silvia Slodeanu
“ Sustin demersul deoarece e cea mai îndreptățită mitropolie Aici a început creștinismul de la Sfintul Apostol Andrei “ Luminița Ghiran “Adevărul istoric este evident și, în mod normal ,cunoscut de orice student în anul I la Teologie,când începe să studieze IBOR. Adversarii ADEVĂRULUI, cei infiltrați în interior exact cu scopul de a- L falsifica,știu și ei acest lucru... “ Antoaneta Zidaru
“Mitropolia Tomisului este necesară pentru români și pentru România,pentru restabilirea adevărului istoric.IPS Teodosie este un arhiereu care lupta neobosit și cred că va izbândi! Inspira liniște,pace și iubire atunci când îl întâlnești. Doamne ajuta să reușească! “ Mihaela Simion “Pentru ca așa e firesc, așa a fost și așa trebuie sa fie! Iar IPS Teodosie merita din plin sa fie mitropolit al Dobrogei, o zona cu multă încărcătură și sfințenie. “ Mariana Călărașu
“ 2023! Hristos S-a înălțat! Iertați! Suntem mândri că suntem români și SUSȚINEM cu toată ființa noastră, reactivarea Mitropoliei Tomisului, pentru identitatea adevărată a neamului nostru!
Au fost români adevărați din Ardeal, care au plecat în veșnicie, cu mărturisirea obligativității reactivarii Mitropoliei Tomisului, dar mai sunt români adevărați, și vor mai fi, chiar din întreaga Românie și de peste hotare, care vor convinge, cu ajutorul Atotputernicului Dumnezeu, că pentru a nu șterge identitatea copleșitoare a neamului nostru, trebuie, obligatoriu, reactivată Mitropolia Tomisului. *"Ceea ce lumea nu ştie, (am spus-o noi în Norul de Martori, dar câţi l-au citit?), strămoşii românilor sunt atestaţi drept creştini în Noul Testament, cu referire la locuitorii Dobrogei...
Un număr atât de mare de dovezi pledează fără drept de apel pentru datoria noastră de a ridica Biserica Dobrogeană la rangul de Mitropolie, pe care l-a deţinut în primele secole creştine."
*Miron Scorobete, marele nostru român din Ardeal, scriitor, poet, istoric, director de post de radio, trecut în veșnicie anul acesta
Doamne, miluiește neamul nostru românesc, și astăzi, cu români adevărați, și va fi din nou Mitropolie la Tomis...atât pentru binele țării, al neamului, cât și pentru viitorul Ortodoxiei autentice. Toate actele Mitropoliei Tomisului sunt pregătite...doar o semnătură... În calitate de creștini-ortodocși autentici, avem datoria să mărturisim public, "testamentul" lăsat, de strămoșii noștri:
SUSȚINEM dezbaterea reactivării Mitropoliei Tomisului, în ședința Sfântului Sinod, căci nu fost dezbătută până acum, în Sinod, și fiind, condiția, chiar de bază, pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului. Mare este Dumnezeu! “ Maria Mușat
“IPS TEODOSIE ,MERITĂ DIN PLIN SĂ FIE MITROPOLITUL AL DOBROGEI . SUSȚINEM CU TOATĂ FIINȚA NOASTRĂ ,PENTRU CĂ A ÎNTARIT CREDINȚA ORTODOXĂ ÎN DOBROGEA,PENTRU CĂ SE ROAGĂ NEÎNCETAT PENTRU NOI PĂCĂTOȘII! DOAMNE AI GRIJĂ DE PĂSTORUL NOSTRU BLÂND ȘI BUN! “ Elena Smerea
“ Daca a fost mitropolie de ce sa nu se reactiveze acolo este loc sfint pe unde a călcat Sf Andrei și a propovăduit credință ortodoxă este important să revină mitropolie “ Dumitra Anghel
“Este mai mult decât oportună reactivarea Mitropoliei Tomisului. In ultimele încercări pe care le-a avut Biserica in timpul P*ndemiei invocate artificial, IPS Teodosie a fost singurul stindard din Dobrogea care a luptat pentru credință indiferent de toate “indicațiile” venite de la centru. A fost el alături de Dumnezeu și de credincioși și a demonstrat că nu poate fi ceva mai important pentru oameni.
Am avut plăcerea să îl cunosc și este foarte autentic și devotat Bisericii lui Dumnezeu. Deci DA îl susțin până la capăt !🙏” Sorin Septimiu Coman
“ Un astfel de Părinte care apără cu toată ființa Sa Sfînta noastră credință ortodoxă are tot meritul să se reînființeze Mitropolia Dobrogei !Amin ! “ Maria Bancioiu
“ Sf. Ap. Andrei numit pe buna dreptate și Apostolul Românilor a poposit pe meleaguri Dobrogene pentru a împărtăși dreapta credință Dacilor care sunt strămoșii noștrii. Decebal regele Dacilor a venit din Sarmisegetuza pentru a se întâlni cu Sf. Ap. Andrei în Dobrogea.
Deci consider că reînființarea Mitropoliei Dobrogea reprezintă Centrul de greutate al României, Centrul spiritual și nașterea națiunii Românești.
Actualmente suntem Țara
ANDREILOR și ANDREELOR.
Când spui Dobrogea spui Leagănul Ortodoxiei Românești.
Doamne ajută.“ Dan Banul
foto hepta.ro