‘Am fost sâmbătă la Mănăstirea Sucevița. Și Brâncuși a fost acolo. Constantin Brâncuși s-a inspirat la capodopera Coloana Infinitului de la Mănăstirea Sucevița. Acolo se află Coloana Infinitului în toate laturile bisericii. Icoana Învierii este înconjurată de Coloana Infinitului. De asemenea, în naos, pe dreapta și pe stânga se află Coloana Infinitului.
Poporul nostru a iubit această spiritualitate. Luni vom avea bucuria să se prezinte o parte importantă din aceste opere ale marelui Brâncuși, cel mai mare sculptor al lumii din ultimii 500 de ani, care nu a putut să vină cu operele sale în România.
Înaintașii noștri de atunci nu l-au primit, îl recuperăm noi aici, în Dobrogea, unde sunt valorile creștine autentice de la începutul creștinismului, unde păstrăm pecetea apostoliei sfinților apostoli Andrei și Filip. De aceea, vă așteptăm în Sala Mare a Arhiepiscopiei, luni, ora 12.', a declarat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, după procesiunea cu icoane din Duminica Ortodoxiei.
Video
*Foto Facebook Arhiepiscopia Tomisului
Conferință „De ce este tezaurul Arhiepiscopiei Tomisului cel mai valoros tezaur scriptural al României?”
Luni, 6 martie 2023, de la ora 12.00, Arhiepiscopia Tomisului invită credincioșii în sala Magna a Palatului Arhiepiscopal (str. Arhiepiscopiei, nr. 23), unde va avea loc conferința cu tema: „De ce este tezaurul Arhiepiscopiei Tomisului cel mai valoros tezaur scriptural al României?”, susținută de către Acad. Prof. Constantin Barbu, cu binecuvântarea și în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În cadrul acestui eveniment vor fi lansate 50 de volume din colecțiie: – Monumenta Romaniae Historica – va cuprinde peste 1000 de volume, care prezintă istoria Bisericii Tomisului din primul mileniu creștin, atunci când a funcționat Mitropolia Tomisului. Majoritatea manuscriselor sunt mai vechi de 1000 de ani.
Monumenta Orthodoxe et Byzantine – cuprinde cele mai vechi manuscrise, datate în secolele III-IV, volume ce prezintă legăturile dintre Patriarhia Constantinopolului și Mitropolia Tomisului. Volumele vor fi lansate de către Acad. Prof. Constantin Barbu, sub egida Academiei Tomitane.
„Constantin Brâncuși – Opera pierdută sau distrusă”
De asemenea, se va prezenta și proiectul „Constantin Brâncuși – Opera pierdută sau distrusă”, care își propune reconstruirea în bronz sau gips a 102 opere lipsă, dispărute sau distruse, din patrimoniul marelui sculptor Constantin Brâncuși, de către sculptorul Rodion Gheorghiță. Până acum au fost realizate 25 de lucrări.
Evenimentul este organizat de către Academia Tomitană, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu ASCOR Constanța.
Icoana Învierea Domnului de la Mănăstirea Sucevița: