Buna Vestire, sărbătorită pe data de 25 martie, ne aduce aminte de momentul în care Maica Domnului a primit cea mai bună veste pe care a primit-o cineva vreodată: aceea că va naște pe Pruncul Iisus, Fiul Lui Dumnezeu cel care va mântui lumea.
În fiecare an, credincioșii creștini-ortodocși o cinstesc cu drag și evlavie pe Maica Domnului, cu ocazia Bunei Vestiri, care este considerată și Ziua Femeii Creștine - Ziua Mamei Creștine.
Fecioara Maria întruchipează modelul ideal de mamă. Fecioara Maria deține toate virtuțile și valorile pe care o mamă trebuie să le aibă.
La mulți ani tuturor femeilor și mamelor creștine!
VEZI ȘI - Buna Vestire - 25 martie. Predică rostită de ÎPS Bartolomeu Anania: Maica Domnului pururea se roagă pentru noi - Audio/Video
Calitățile Fecioarei Maria, explicate de Pr. Ilie Cleopa
Părintele Cleopa Ilie a spus, într-una dintre predicile sale, ce calități a avut Fecioara Maria pentru care a fost aleasă ca Maică a Domnului și cât de mare este Ea în sfințenie.
„Iar dacă acești sfinți mari ai Lui Dumnezeu au arătat smerenie mare, apoi cine poate să înțeleagă câtă adâncime de smerenie a fost în inima Prea Sfintei Fecioare Maria, care auzind și înțelegând de la Arhanghelul Gavriil că va zamisli de la Duhul Sfânt și va naște pe Fiul lui Dumnezeu, nu s-a înalțat cu inima sa, ci cu mare smerenie, socotindu-se pe sine o simplă roabă, a zis: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău”(Luca 1, 38).
„Iubiții mei frați, spre a desluși mai luminat cele spuse despre smerenia Maicii Domnului, am să vă spun o istorioară. Se povestește că vestitul pictor Apeles a făcut, pe lângă alte statui vrednice de laudă și mirare, și un minunat spic de grâu de care atârna un porumb. Toți se mirau și se minunau de acea minunată sculptură, deoarece se părea că în ea meșteșugul nu urmează firii, ci o depășește pe ea. Dar era o taină nedezlegată: cum un spic, care este așa de gingaș cu puterea, să poată ține pe el greutatea unui porumb?
Dezlegarea tainei însă arată și închipuie pe Prea Curata Fecioara Maria. Fecioara Maria era aici închipuită printr-un fir de grâu; iar porumbelul era chipul Duhului Sfânt. Spicul sta aplecat de greutatea porumbului, arătând ca un simbol smerenia cea mare a Prea Curatei Fecioare Maria, care s-a aplecat cu multă dragoste și smerenie când Duhul Sfânt a venit peste ea și a făcut-o Lui sălaș (Luca 1, 35).”
„Cu adevărat, fraților, astăzi este ziua din luna a șasea, întru care mult înveselitorul Arhanghel Gavriil a adus bucurie duhovniceasca la toata lumea. El a fericit-o pe Fecioara Maria, spunându-i mai întâi „Bucura-te” si apoi: „ceea ce ești plina de dar”. I-a zis: ca prin tine vine bucurie la toata lumea si întristarea neamului omenesc se risipește. Ea e plina de dar, caci cu adevărat ea este comoara tuturor darurilor celor duhovnicești.”, conform site-ului Acvila30..