ÎPS Teodosie explică de ce împărtășirea creștinilor trebuie să fie după 40 de zile de post. La ce trebuie să fim atenți în această perioadă de pregătire

'Postul are cea mai mare vechime. Este prima poruncă, cea mai importantă. Noi postul l-am reluat prin Mântuitorul Iisus Hristos, fiul Lui Dumnezeu întrupat, care nu doar că ne-a spus să postim, ci ne-a învățat să postim.

El însuși a postit. Sigur că a postit și Moise ca să ia Tablele Legii. De 2 ori a postit Moise câte 40 de zile. Acele Table ale Legii preînchipuiau Sfânta Împărtășanie.

Sfânta Împărtășanie trebuie luată după 40 de zile de post și pregătire...

Mereu aduc aminte, nu e după părerea mea, faptul că împărtășania laicilor trebuie să fie după 40 de zile de post.

(Moise nu era preot, ci doar Aron, fratele său era preot) și, iată, ca să ia Moise a doua oară Tablele Legii a postit.

Cu primele Table ale Legii a sfărămat vițelul de aur, deci a lovit ca să nimicească păcatul.

Iată, și noi, după ce ne-am împărtășit, trebuie să ne pregătim alte 40 de zile. Moise l-a întrebat pe Dumnezeu: Cât să postesc? Credea că îi dă mai puțin să postească dacă a ținut un post de 40 de zile. Tot 40 de zile!

De aceea tot repet! Am preluat aceste îndemnuri cu atâta bucurie și evlavie de la profesorul Ilie Moldovan, fie iertat, mare profesor de morală, spiritual generației meie la București, faptul că Împărtășania este nici deasă, nici rară, ci e continuă!

Dar orice creștin trebuie să se pregătească 40 de zile. Această pregătire este o tensiune către Dumnezeu, mereu trebuie să ții mintea trează, să te păzești, să ai cumințenie, să ai sfială!

Între Sfintele Împărtășanii trebuie să fie mereu perioada de pregătire de 40 de zile ca să fie o împărtășanie continuă

Între Sfintele Împărtășanii trebuie să fie mereu perioada de pregătire de 40 de zile ca să fie o împărtășanie continuă. Atunci când te pregătești... stai mereu cu grijă, cu conștiința trează, cu sabia întinsă, adică cu rugăciunea mereu aprinsă ca să biruiești pe cel viclean., a explicat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cadrul podcastului de dialog cu credincioșii - „Cuvântul ierarhului”, care are loc în fiecare joi seară, la Radio Dobrogea.

Video

Citește și - Cum scăpăm de frică. ÎPS Teodosie: Rugăciunea să fie scut! Atrag tot timpul atenția să nu...

Site-ul abcortodox.ro se bazează exclusiv pe veniturile obținute din afișarea de reclame, dacă doriți să susțineți publicația abcortodox.ro, vă rugăm să nu blocați reclamele.